Politie schiet op demonstranten in Dhaka: 200 gewonden

Meer dan tweehonderd mensen zijn zondag gewond geraakt, toen de politie in de Bengalese hoofdstad Dhaka geweld gebruikte tegen duizenden demonstranten die het aftreden eisten van premier Khaleda Zia....

AP

Op meer dan tien plaatsen in de stad kwam het tot botsingen tussen de politie en demonstranten. Op een plaats, op een snelweg aan de rand van de stad, opende de politie het vuur op de demonstranten. Dertig mensen raakten hier gewond. Een van hen was oud-legerleider K.M. Shafiullah, een belangrijk lid van de Awami Liga, de grootste oppositiepartij, de Awami Liga. Hij is met ernstige hoofdwonden in een militair ziekenhuis opgenomen. Toen de politie het vuur opende en traangas afschoot begonnen demonstranten met stenen te gooiden en auto's in brand te steken. Onder de gewonden bevonden zich ook agenten. Elders sloeg de politie met wapenstokken op demonstranten in en schoot ze traangas af. Ook in andere plaatsen in Bangladesh kwam het tot botsingen tussen de politie en demonstrerende tegenstanders van de regering.

In Dhaka was ongeveer twintigduizend man politie op de been in verband met de demonstratie, die was georganiseerd door het verbond van oud-premier Sheikh Hasina, dat de regering er onder andere van beschuldigt zich door fraude bij voorbaat te verzekeren van een overwinning bij de in januari volgend jaar te houden verkiezingen. Het verbond kondigde voor dinsdag en woensdag een algemene staking af uit protest tegen het politie-optreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden