Politie schatte bedreigingen vermoorde verpleegkundige verkeerd in

De politie heeft een inschattingsfout gemaakt en niet adequaat gehandeld bij de aangifte van bedreiging en stalking door een 28-jarige vrouw,  die in augustus vorig jaar in Waalwijk werd doodgeschoten door haar ex.  Dat concludeert een onderzoekscomissie onder leiding van oud-burgemeester en ex-VVD-voorzitter Bas Eenhoorn.

De politie heeft een inschattingsfout gemaakt in het beschermen van de Brabantse Linda van der Giesen in 2015. Beeld ANP

'De politie dacht en handelde te weinig in het belang van het slachtoffer', zo concludeert de commissie in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd. Er was sprake van een bureaucratische en gefragmenteerde werkwijze, waardoor de bedreiging niet serieus is genomen en er ten onrechte geen actie is ondernomen.

Aangifte

De 28-jarige verpleegkundige Linda van der Giessen werd begin augustus op het parkeerterrein van het TweeStedenziekenhuis in Waalwijk doodgeschoten door haar ex-partner John F. (38). Tien dagen daarvoor had ze bij de politie aangifte gedaan van bedreiging en stalking door de verdachte. Ook ontving de politie in de dagen daarna informatie dat haar ex mogelijk over een vuurwapen zou beschikken. Desalniettemin werd niet tot actie overgegaan.

De politie concludeerde eerder al uit eigen onderzoek dat de aangifte van Linda had moeten leiden tot 'meer urgentie'. Vanwege de ernst van het incident besloot de driehoek (burgemeester, politiecommissaris en hoofdofficier van justitie) tot het instellen van een onafhankelijk extern onderzoek.

De commissie-Eenhoorn onderschrijft dat de politie een inschattingsfout heeft gemaakt die 'vermijdbaar' was. Ze wijt die fout aan een combinatie van factoren. Zo was sprake van 'een ingewikkeld, bureaucratisch en gefragmenteerd werkproces', waardoor niemand bij de politie zich persoonlijk verantwoordelijk voelde voor haar veiligheid.

Protocollen

Ook toen de signalen van bedreiging ernstiger werden, ging de politie niet over tot actie. De nadruk lag te veel op het volgen van protocollen en het opstarten van een mogelijk strafrechtelijk traject, waarbij de behoefte van de aangever - haar directe veiligheid - uit het oog werd verloren. Ook waren er problemen bij de informatievoorziening.

'Her en der in het proces zijn interventiemogelijkheden blijven liggen', aldus de commissie. Ze wil zich echter niet laten verleiden tot de conclusie dat de dood van de verpleegkundige had kunnen worden voorkomen. 'De dreiging van een grillig opererende verdachte was te diffuus om daar een pasklaar antwoord op te geven', stelt de commissie. Ook vindt ze niet dat de politie verwijtbaar heeft gehandeld.

Over dat laatste maakt Peter Schouten, advocaat van het zoontje van Linda, zich wel boos. 'Er zijn grote fouten gemaakt, die de commissie niet verwijtbaar, maar wel vermijdbaar noemt. Dat is gegoochel met woorden', aldus Schouten. 'Het informatiesysteem haperde omdat er niet voldoende softwarelicenties waren. Er is geen dreigingsanalyse opgesteld. Het slachtoffer is helemaal door de politie over het hoofd gezien. Als er adequaat was gehandeld, had Linda nog geleefd.'

Dit gebeurt vaker

De 28-jarige verpleegkundige die in Waalwijk werd doodgeschoten, had aangifte gedaan van bedreiging en gemeld dat haar ex over een vuurwapen zou beschikken. Toch deed de politie niets - een inschattingsfout die vaker voor komt. (+)

Aansprakelijk

Hij wil de politie namens het jongetje aansprakelijk stellen voor de dood van diens moeder, met de bedoeling om een materiële en immateriële schadevergoeding te eisen. 'In de VS had de politie al lang een schadeclaim van vijf miljoen aan de broek gekregen', zegt Schouten. 'Dat is ook belangrijk om ervoor de zorgen dat ze de procedures aanpassen. Maar in Nederland wordt de politie nergens op afgerekend.'

In het onderzoeksrapport constateert de commissie-Eenhoorn 'een disbalans tussen de algemene zorgtaak van de politie en het streven naar dossiervorming en het aanleveren van vervolgbare zaken bij het Openbaar Ministerie'. Dat moet een algemeen punt van aandacht zijn in de politieorganisatie. 'Ook bij een toenemende dreiging wordt niet bijgestuurd', aldus de commissie. 'Anders gezegd: zit men eenmaal op het juridische pad waarin informatie wordt toegevoegd aan een dossier, dan raakt de impact van de dreiging voor het slachtoffer uit het oog'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden