Politie schat buit uit ABN Amro-kantoor op 20 miljoen gulden Vijf jaar geëist voor kluisjeskraak

De officier van justitie in Den Bosch heeft donderdag vijf jaar celstraf geëist tegen twee Amsterdammers die ervan worden verdacht in januari 583 kluisjes te hebben gekraakt in een bankkantoor van ABN Amro in Eindhoven....

Van onze verslaggever

DEN BOSCH

De twee Amsterdammers ontkennen glashard. Mr. A. Moszkowicz, advocaat van de hoofdverdachte, meent dat het Openbaar Ministerie zijn 'wankele' bewijsvoering heeft gestoeld op een reeks 'halve waarheden'. Het OM maakt zich schuldig aan 'vooringenomenheid' en heeft last van 'tunnelvisie', aldus de raadsman. Zijn cliënt is er als verdachte uitgepikt omdat hij een kluisje had bij de bank en een crimineel verleden heeft. Maar volgens Moszkowicz had wel een twintigtal kluishouders 'een verleden met betekenisvolle antecedenten', maar die zijn niet onderzocht.

Op vrijdagmiddag 23 januari lieten twee mannen zich insluiten in de kluisruimte van de bank. Tijdens het weekeinde forceerden ze 583 van de bijna tweeduizend safeloketten. Daarvan waren 63 kluisjes niet verhuurd en dus leeg. Maandagmorgen verrasten ze de bankmedewerkers die de kluisruimte weer openden. Ze vluchtten op twee bromscooters samen met een handlanger die buiten stond te wachten.

Hoe groot de buit was, is nog steeds onbekend want de helft van de gedupeerden heeft nooit aangifte gedaan van diefstal, waarschijnlijk uit angst voor de fiscus of vanwege andere duistere motieven. Slechts 287 kluisjeshouders deden aangifte en gaven ruim 5,5 miljoen gulden op aan gestolen geld, waardepapieren, sieraden en goudstaafjes.

Volgens de officier van justitie was de buit 'vele malen' groter. De politie sluit niet uit dat twintig miljoen gulden ontvreemd kan zijn. Van de buit is niets teruggevonden. Wel werd bij een van de verdachten thuis bijna zeventigduizend gulden aan contanten aangetroffen.

Officier Stokman verklaarde dat veel ooggetuigen gelijkenis zagen tussen beide verdachten en de twee daders. Ook had een verdachte een halfjaar voor de kraak een kluisje gehuurd, waarbij hij aanvankelijk een vals adres opgaf. De andere verdachte werd door de verkoper van een van de bromscooters herkend. Verder had het tweetal contact met twee andere criminelen die ervan worden verdacht in 1995 een soortgelijke kluisjeskraak te hebben uitgevoerd bij een vestiging van de Rabobank in Amsterdam. Die zijn echter nooit veroordeeld wegens gebrek aan bewijs.

De twee verdachten hebben al eerder vastgezeten voor diverse diefstallen. Na de kluisjeskraak bespeurde het Openbaar Ministerie enkele opmerkelijke uitgaven en interessegebieden van de twee mannen, van wie er een formeel moest rondkomen van een bijstandsuitkering.

Zo huurden zij voor zevenduizend gulden een 'James Bond-achtige' auto, informeerden zij naar een dure duikcursus en toonden zij belangstelling voor de aankoop van een koffieshop in Haarlem voor 3,5 ton. Ook maakte een van de verdachten samen met zijn vriendin een dure reis naar New York.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden