Politie: ruim 10.000 keer geweld gebruikt vorig jaar

Ruim tienduizend keer heeft de politie afgelopen jaar geweld gebruikt. Dat aantal is de laatste paar jaar constant, blijkt uit de cijfers van politiegeweld die maandag openbaar zijn gemaakt.

redactie
In Eindhoven is een 41-jarige man door een politieman bij zijn huis aan de Wassenaarstraat neergeschoten Beeld anp
In Eindhoven is een 41-jarige man door een politieman bij zijn huis aan de Wassenaarstraat neergeschotenBeeld anp

Het gaat om onder meer fysiek geweld, het gebruik van pepperspray of wapenstok, de inzet van een diensthond, het dreigen met een vuurwapen of het lossen van een (waarschuwings)schot.

Tussen 2010 en 2013 was het aantal keren dat geweld is gebruikt beduidend hoger, namelijk rond de 14.000 keer. Dat verschil komt echter volgens de politie omdat de registratie van geweld inmiddels anders is. Voorheen telde bijvoorbeeld als geweldsregistratie mee als een agent een hond meenam naar een melding, ook als de hond in de auto bleef zitten. Dat is nu gecorrigeerd.

De politie kreeg de afgelopen jaren meermalen kritiek voor het toepassen van dodelijk geweld bij aanhoudingen. Zo laaide protest op nadat een agent in 2012 de 17-jarige Rishi Chandrikasing doodschoot op het station Den Haag Hollands Spoor. Vorig jaar zomer overleed de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez nadat hij met veel geweld was aangehouden.

Maar uit cijfers die de Rijksrecherche begin dit jaar publiceerde, blijkt dat de laatste jaren juist sprake was van een daling van het aantal doden door politiekogels. In 2011 en 2012 vielen er vijf doden, in 2013 twee en de laatste twee jaar geen. Het gemiddelde van de afgelopen veertig jaar ligt op jaarlijkse drie doden en zestien gewonden. 'Je kunt er geen peil op trekken', zei politiegewelddeskundige Jaap Timmer van de Vrije Universiteit eerder. 'Maar jaarlijks telde de politie 14 duizend aanhoudingen met geweld. Dan vind ik het gemiddelde hier zo gek nog niet.'

Wetsvoorstel: agenten niet meer vervolgd voor doodslag

Agenten die verdacht worden van geweldmisbruik worden in principe niet meer vervolgd voor doodslag of zware mishandeling. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Van der Steur (Justitie). In plaats daarvan kunnen ze vervolgd worden voor een nieuw type delict, schending van de geweldsinstructie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden