Politie Rotterdam zet graffiti-auto's in tegen misdaad

De van boven tot onder met graffiti beschilderde auto's die tot verbazing van veel Rotterdammers sinds een week opduiken op in het oog springende plekken in het westen van de stad, blijken deel uit te maken van een politiecampagne tegen autocriminaliteit. De aanwezigheid van 30 tot kunstwerk omgespoten sloopauto's op stoepen en in plantsoenen in de deelgemeente Delfshaven leidde tot allerlei gissingen. Met een persbericht maakte de politie daar vandaag een einde aan.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Politie, deelgemeente, partners en sponsors willen met hun actie autobezitters bewustmaken van autocriminaliteit; niet alleen het inbreken in auto's, maar ook het stelen van de nummerplaten. Die worden onder meer gebruikt bij benzinediefstal. De politie moedigt bewoners van Delfshaven aan om hun kenteken in de autoruiten te laten graveren. Dat kan gratis bij een van de bedrijven die de actie ondersteunen.

De door een sloopbedrijf ter beschikking gestelde auto's zijn, onder anderen door scholieren, bespoten onder leiding van de Rotterdamse kunstenaar Bud de Jong. 'De respons in de wijk is enorm'', zegt projectleider Jan van de Werken van de Rotterdamse politie. 'Iedereen is positief.'' Het is de bedoeling dat ze in de zomer blijven staan.

De campagne past in het ludieke project 10.000 Eyes waarmee de politie in Rotterdam-West vorig jaar de strijd aanbond met winkelovervallen (grote geschilderde ogen op stoepen en gevels). Van de Werken zegt dat het aantal overvallen tussen september 2011 en juni 2012 in Delfshaven beperkt bleef tot twee, terwijl in de hele regio juist een toename met 33 procent werd geconstateerd. Politie en deelgemeenten hopen dat van de actie met graffiti-auto's eenzelfde positief effect uitgaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden