Nieuwsontspoorde aanhouding

Politie Rotterdam onderzoekt (weer) beschuldiging van racisme

De politie Rotterdam heeft een intern onderzoek ingesteld naar beschuldigingen van discriminatie en mishandeling door agenten bij de aanhouding van een Dordts gezin begin december. 

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

De advocaat van het gezin, Justin Kötter, zegt dat er inmiddels aangifte tegen de politie is gedaan. ‘Ik kan bevestigen dat er ons inziens meerdere strafbare feiten zijn gepleegd’, bevestigde de advocaat woensdagochtend.

Het gaat om een incident op 5 december, waarbij agenten in Dordrecht verwikkeld raakten in een vechtpartij met een gezin. Daarbij werden een 45-jarige man uit Dordrecht, zijn zoon van 18 en een vrouw van 37 jaar aangehouden omdat ze drie agenten zouden hebben belaagd. Een van de verdachten heeft twee weken in hechtenis gezeten.

De politie gaf daarover op 6 december een persbericht uit, waarin wordt gemeld dat een aanhouding voor belediging van de agenten ‘compleet uit de hand liep toen twee mannen en een vrouw een dronken verdachte probeerden te ontzetten. De vader en zoon deelden rake klappen en trappen uit en vader, een 45-jarige Dordtenaar, ging bovenop een politievrouw zitten en probeerde haar te verstikken. [...] De agenten maken het naar omstandigheden redelijk.’

Racistisch uitschelden

Volgens NRC is op camerabeelden van het voorval echter te horen dat de agenten de drie betrokkenen racistisch uitschelden. Ook zouden de agenten het gezin meerdere malen met pepperspray in het gezicht hebben gespoten en zouden de vader en de vrouw, de moeder van het gezin, in het gezicht zijn geslagen. 

De beelden zijn gemaakt door een vaste camera bij een nabijgelegen huis in Dordrecht. Blijkens de beelden roept een van de agenten ‘kutneger’ en heeft een agent anderhalve minuut zijn benen om de nek van de vader geklemd. 

De politie Rotterdam zegt dat de camerabeelden zullen worden meegenomen in het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door VIK, het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de Rotterdamse eenheid. ‘Dit zal met voortvarendheid worden opgepakt’, aldus de politie.

‘Rake klappen en trappen’

In het persbericht dat de politie begin december publiceerde over het voorval stond dat de agenten afkwamen op een melding over geluidsoverlast door een blaffende hond aan de Dordtse Beekmanstraat. ‘Bij de portiekdeur werden ze opgehouden door een dronken man. Toen ze hem wegstuurden, beledigde hij hen, waarna een van de agenten hem wilde aanhouden.’ De man werd vervolgens geholpen door de drie gezinsleden. ‘Er vielen rake klappen en trappen’, schreef de politie en meldde dat de 45-jarige man een agente probeerde te verstikken. ‘De situatie was zo nijpend en bedreigend, dat de agente haar vuurwapen wilde trekken.’

De agenten deden destijds zelf ook aangifte van geweld. ‘We zijn er ten dienste van de burger. Altijd. En wat nu gebeurd is, gaat alle perken te buiten’, reageerde teamchef Joke Kajim. ‘Dat je komt voor hulpverlening, wordt uitgescholden en dat dat vervolgens uitmondt in zo’n extreme geweldsuitbarsting van omstanders, is op geen enkele manier goed te praten.’ De verdachte met wie het allemaal begon, wist uiteindelijk te ontkomen.

Volgens NRC escaleerde het incident, omdat een agent de deur van de woning met de blaffende hond niet open kreeg, waarop een schilder adviseerde de deur open te trappen. De agent negeerde dat en bevestigde desgevraagd dat hij chagrijnig was. Vervolgens noemde de schilder hem een ‘paardenlul’. Hij rende weg en de mannelijke agent rende achter hem aan. Het echtpaar en hun zoon – de schilder werkte in hun huis – bemoeiden zich ermee. De familie raakte uiteindelijk verwikkeld in een worsteling met de politie op een veldje naast de flat. De schilder ging ervandoor.

De Rotterdamse politie raakte eerder dit jaar al in opspraak, nadat NRC publiceerde dat agenten racistische berichten aan elkaar hadden gestuurd via WhatsApp. Het Openbaar Ministerie besloot na onderzoek de vijf agenten niet te vervolgen, omdat de berichten in een besloten groep waren geplaatst, al waren de chats ‘zeker laakbaar en niet passend’. De politie kondigde daarop aan de zaak intern verder te onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden