Politie Rotterdam miste ook eerdere Chinezensmokkel

De Rotterdamse politie is niet alleen het dramatische Chinezentransport naar Dover van 18 juni, maar ook nog een eerder Chinezentransport misgelopen....

Die dag volgde het observatieteam van de Rotterdamse politie hoofdverdachte Gürsel O. in de zogeheten Charimedes-zaak, betreffende de smokkel van Koerden naar Engeland.

O. bevond zich toen met - naar pas later duidelijk werd - Haci D. in een blauwe BMW 325i. De politieobservant nam waar hoe Haci naar twee telefooncellen en een Rotterdams café reed. Om 15.00 uur verkreeg de observant toestemming om de observatie te beëindigen.

Drie uur later stond Haci met zijn BMW bij de Belgische grens in Hazeldonk. Daar was hij betrokken bij het overladen van 52 Chinezen naar de vrachtwagen van Lammert N. Dit heeft de chauffeur verklaard.

N. is, nadat Haci D. was vertrokken, naar Zeebrugge gereden. Op de boot werd hij wakker van gestommel in de koelcontainer op zijn vrachtwagen. Toen hij de deur van de container opende, bleken de Chinezen in ademnood te verkeren. De chauffeur werd door de Britse politie gearresteerd en verhoord, maar ontkende betrokkenheid. Nog dezelfde dag werd hij vrijgelaten.

Uit het dossier van de Charimedes-zaak blijkt niet dat de Rotterdamse politie op de hoogte was gebracht van het ontdekte Chinezentransport en de arrestatie van de in Schiedam wonende N. De Rotterdamse observanten kregen de chauffeur pas op 30 mei in het vizier. Raadpleging van de herkenningsdienstsystemen leerde de politie dat N. geen criminele antecedenten had, aldus het observatieverslag van die dag. Op dat moment was hij betrokken bij de voorbereiding van het tweede, noodlottige transport.

Had de Rotterdamse politie wel van de arrestatie van N. vernomen, dan was ze op 30 mei mogelijk al op het spoor van de Chinezensmokkel gekomen en had ze haar observaties vermoedelijk verscherpt. De politie volgde de verdachten niet in het weekend dat het tweede transport plaatsvond. Bij die tocht op 18 juni kwamen 58 Chinezen door verstikking om het leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden