Politie rolt heroïnelab op in komkommerkwekerij in Zuid-Holland

De politie heeft afgelopen vrijdag een kwekersfamilie aangehouden die haar komkommerkwekerij zou hebben gebruikt als dekmantel voor de productie van heroïne. De verdachten trokken de aandacht door grote hoeveelheden azijnzuuranhydride die aan het bedrijf werden geleverd. Deze vloeistof wordt nooit in kwekerijen gebruikt, maar wel voor de productie van heroïne.

De politie ontmantelt een drugslab in Etten-Leur. Deze zaak staat los van de zaak in onderstaand artikel. Foto Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat maakte de politie zaterdag bekend. De politie deed afgelopen zomer onderzoek in een kwekerij in de Zuid-Hollandse plaats Bergschenhoek en vond daar sporen van heroïneproductie. Daarna werd een drugslab aangetroffen in een garagebedrijf en vond de politie in een kwekerij in Berkel en Rodenrijs tussen rijen komkommers en paprika's vijf vaten met de chemische stof. Dat was genoeg om 1.500 kilo heroïne te produceren, met een waarde van ongeveer twee miljoen euro.

Azijnzuuranhydride wordt onder meer gebruikt in leerlooierijen, als ontvettingsmiddel en bij de productie van aspirine. Inademing van de stof kan dodelijk zijn. Het onderzoeksteam was door binnenlandse en buitenlandse instanties getipt dat de kwekers zich met de productie van drugs bezig zouden houden.

In totaal werden er zeven verdachten aangehouden, onder wie vier Haagse broers, de ex-vriendin en een zoon van een van hen. Daarnaast werd een zwager opgepakt en een man uit Rotterdam. De kwekerij stond op naam van de ex-vriendin van een 45-jarige verdachte. Ze worden verdacht van drugshandel en productie, het vormen van een criminele organisatie en witwassen.

Een Haags café dat door de verdachten als ontmoetingsplek werd gebruikt, is ook gesloten nadat bij een inval pakketjes met cocaïne werd gevonden. Bij doorzoekingen in de woning van verdachten werden ook nog xtc-pillen, een vuurwapen, contant geld en dure sieraden en kleding aangetroffen.