Politie plukt criminelen direct kaal

Arnhem De politie heeft vorig jaar in vijf regio’s criminelen direct hun geld en goederen afgepakt. Dat was een groot succes....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

In 2009 leverde het kaalplukken van criminelen in de vijf proefregio’s Flevoland, Hollands Midden, Kennemerland, Gelderland Midden en IJsselland 25 miljoen euro op. Dat is acht keer zoveel als het jaar daarvoor. Toen werd voor slechts 3 miljoen euro ‘wederrechtelijk verkregen goederen’ in beslag genomen.

Volg het geld, is de nieuwe leidraad bij de politie. Na het in werking treden van de plukze-wetgeving heeft de politie steeds meer middelen en bevoegdheden gekregen om dit ‘afpakken’ voorafgaand aan de veroordeling mogelijk te maken, meldt manager Frederik Jansen van het landelijke programma Financieel Economische Criminaliteit (FinEC).

De meeste criminele activiteiten, zoals hennephandel, mensenhandel en kinderporno, zijn immers ‘geldgedreven’. Wil je de crimineel echt raken, dan moet je hem zijn dure speeltjes afpakken. Dan heb je zijn ziel te pakken, is de gedachte.

Een hennepkwekerij oprollen blijft daarom niet meer beperkt tot de planten vernietigen en het licht uitdoen. Het gaat niet meer om de kerels en de kilo’s, maar om de pegels, klinkt het in de politiekorpsen.

Dat betekent dat de politie na een tip geen observatieteam op pad stuurt en telefoons aftapt, maar kijkt wie er woont op het adres, welke auto’s op naam van de bewoner staan, of er een bedrijf is gevestigd, welke geldstromen er zijn, of de eigenaar voorkomt in de criminele bestanden of een strafblad heeft. Hoe verdachter de persoon, hoe meer bevoegdheden de politie krijgt.

Als de politie dan uiteindelijk bijvoorbeeld een zogenoemde ‘veegactie’ van hennepkwekerijen houdt, wordt ter plekke berekend hoeveel de oogst de eigenaar heeft opgeleverd.

Dat is bij hennepkwekerijen relatief eenvoudig, omdat het strafbare feit (de teelt) al is bewezen. Er is een speciaal instrument ontwikkeld dat naar aanleiding van de hoogte van en het aantal planten en de vierkante meters berekent hoeveel geld de kwekerij heeft opgebracht. Voor dat bedrag neemt de politie aan goederen mee.

‘We tillen boten uit het water, keren sieraaddozen’, zegt commissaris Jansen. Dat afpakken blijkt uiterst effectief, ook uiteindelijk voor de rechter. ‘Voorheen leverden wij een lijst met goederen in, maar die waren foetsie als de rechter ze eenmaal verbeurd had verklaard. Het is goed dat we de spullen nu al hebben.’ Het gebeurt zelden dat ze weer terug moeten omdat de rechtszaak een andere uitkomst heeft.

Bovendien wordt de zogeheten witwasmaatregel toegepast. De politie komt daarmee sneller tot bewijs. ‘We hoeven alleen aannemelijk maken dat de Ferrari op de oprit te maken heeft met de hennepkweek.’

Het gaat om een voor de politie nieuwe discipline: financieel rechercheren. Om die te initiëren en te begeleiden is er sinds drie jaar een landelijke politieprogramma. Er worden deskundigen toegevoegd aan een korps en opleidingen verzorgd.

Deze veranderde aanpak had in 2009 direct succes in de vijf proefregio’s. De politie wacht nu met smart op het nieuwe kabinet dat geld moet vrijmaken om deze ‘afpakstrategie’ landelijk uit te rollen. Want die investering is zijn geld dubbel en dwars waard, zegt Jansen. Naar schatting gaat er alleen al in de hennepkweek 5 miljard euro om.

Van de zeven bovenregionale recherche-eenheden zullen er drie, samen met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), in 2010 worden begeleid door het politieprogramma. Andere regio’s hebben in april een ‘Kookboek’ toegestuurd gekregen met ‘recepten voor goud geld’: tips en trucs waarmee ze zelf aan de slag zijn gegaan.

Het korps in Noord- en Oost-Gelderland is zeer actief. Daar werd in 2009 voor 3,2 miljoen euro aan goederen in beslag genomen, en het ziet ernaar uit dat het dit jaar meer wordt. Dat komt mede door de prioriteit die de politie landelijk aan hennep geeft, zegt een woordvoerder.

Deze teelt wordt niet meer als onschuldig gezien, maar als bron van veel andere criminaliteit. In 2008 en 2009 rolde de politie Noord- en Oost-Gelderland nog 115 kwekerijen. In 2010 zijn dat er tot nu toe al 113.

Justitie wil 3,3 miljoen euro van Saban B.
Van vrouwenhandelaar Saban B. probeert het Openbaar Ministerie na zijn veroordeling 3,3 miljoen euro terug te krijgen. Het is een voorlopige schatting van wat de naar Turkije gevluchte en hier veroordeelde crimineel zou hebben verdiend aan het uitbuiten en tot prostitutie dwingen van vrouwen.

De ontnemingseisen van het OM komen volgende week maandag aan bod bij de rechtbank in Almelo. De vorderingen worden gedaan in het kader van de ‘plukze-wet’, op basis waarvan justitie geld kan terugeisen dat is verdiend met criminele activiteiten.

Er is veel minder kans is dat het OM dit geld ook daadwerkelijk in handen krijgt dan wanneer het direct zijn geld en goederen had gevorderd. De criminele winsten kunnen gemakkelijk zijn weg gesluisd.

Ook vijf handlangers van Saban moeten van justitie geld terugbetalen. Zo eist het OM van Sabans broer Hasan ruim 2,9 miljoen euro. De vier anderen worden aangeslagen voor bedragen van ruim 8,5 ton tot 1,9 miljoen euro. Saban B. is eerder veroordeeld tot 7,5 en 8 jaar gevangenisstraf wegens onder meer vrouwenhandel en een poging tot moord. Zijn bende kenmerkte zich door extreem geweld waarmee men vrouwen tot prostitutie dwong.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden