Politie paraat in alle deelstaten wegens herdenking dood Rudolf Hess Vrees voor nieuwe rellen in Duitsland

Diepgravend, maar vooral veelzijdig waren maandag de Duitse reacties op het heftige straatgeweld afgelopen weekeinde in Hannover. Veel tijd voor langdurige beschouwingen is er niet....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

In alle zestien deelstaten zijn politie en veiligheidsdiensten in hoogste staat van paraatheid: extreemrechts herdenkt de dood van Rudolf Hess en extreem-links wil het verhinderen.

Op 17 augustus is het zover. Maar omdat de zevende herdenking dit maal op een woensdag valt, rekent de politie voor zowel aankomend weekeinde als het weekeinde daarop met ernstige ongeregeldheden.

Rechts-extreme groeperingen hadden reeds een demonstratievergunning aangevraagd in Bremen en Hamburg. Ze kregen nul op het rekest. De deelstaten Brandenburg en Thüringen namen gisteren het zekere voor het onzekere: gedurende beide weekeinden mag niemand demonstreren of samenscholen.

En Wunsiedel, het stadje waar Hitlers plaatsvervanger ligt begraven? Dat verandert in een vesting, als men de verantwoordelijke minister van de deelstaat Beieren mag geloven. Op alle niveaus wordt nagedacht over mogelijke trucs die neo-nazi's in petto hebben.

Vorig jaar slaagden zij er in via satelliet-telefoon plotseling en totaal onverwacht bijna duizend aanhangers in het centrum van de stad Fulda te krijgen. Het kostte de verantwoordelijke staatssecretaris van de deelstaat Hessen (SPD) de kop.

Vooral de vrees van een confrontatie tussen 'rechtse' en 'linkse' geweldplegers maakt de autoriteiten nerveus. Dat de zogenoemde 'chaoten' evenmin voor straatterreur terugdeinzen, bewezen ze afgelopen vrijdag tot en met zondag in Hannover.

Willekeurige voorbijgangers werden aangevallen, winkels en auto's vernield. In totaal werden zeshonderd, voornamelijk jeugdige relschoppers tijdelijk in bewaring gesteld.

Nog zichtbaar onder de indruk van de rellen probeerde hoofdcommissaris Sander van Hannover zich maandag op een persconferentie te verdedigen tegen kritiek uit de Bondsdag. Vice-voorzitter Gerster van de CDU/CSU-fractie meent dat de politie de honderden relschoppers vrijdag al direct bij aankomst op het station had moeten afvoeren.

De politiechef verklaarde dat het in een parlementaire democratie niet mogelijk is burgers preventief te arresteren. Daarvoor zijn speciale verordeningen nodig, en die waren er niet in Hannover. Dat is de SPD-regering van de deelstaat Nedersaksen met hem eens.

Omdat er nog geen bevredigende verklaringen zijn voor de recente gewelduitbarstingen (in Saarbrücken zijn zondagnacht bijna honderd man met elkaar op de vuist gegaan) verwees de Frankfurter Allgemeine in zijn culturele bijlage gisteren naar de Franse filosoof Baudrillard.

Die spreekt over een zelfvernietigende haat, de lust bij veel jeugdigen om zich via blind straatgeweld te uiten, zonder een bepaald doel. Het zijn, zo beweert de krant op Frans gezag, de eerste tekenen van een definitief verval van de sociale samenleving en ze zijn 'minstens zo serieus te nemen als de ozonlaagproblematiek'.

Zoals altijd vertolkt Bild de mening van het volk. Al weken tracteert het massablad zijn lezers op verslagen van gruwelijke moorden en extreem geweld - 'Deutschland, was ist mit dir los'.

Het is de ongewoonlijke hitte, luidde vorige week een commentaar. Vorige maand werden de komeetinslagen op de planeet Jupiter als mogelijke oorzaak genoemd.

Vandaag, dinsdag, kunnen de Bild-lezers weer genieten: maandag stapte in Euskirchen een man uit zijn auto en begon midden in het winkelcentrum op zijn vrouw en haar vriend te schieten. De vrouw, moeder van vier kinderen, kwam om het leven.

Euskirchen, een rustig stadje in de Eifel, kwam vorig jaar in het nieuws door een in rubber geklede man, die zichzelf en de drukbezochte gemeentesecretarie de lucht in blies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden