NIEUWSterreurverdachten zoetermeer

Politie pakte terreurverdachten in Zoetermeer eind vorig jaar op na ‘doorladen van pistool en slijpen van messen’

De aanhouding van twee terrorismeverdachten uit Zoetermeer, in november vorig jaar, is in allerijl uitgevoerd nadat via een afluisteroperatie bleek dat de mannen ’s nachts mogelijk messen slepen en een vuurwapen doorlaadden. 

Aan de Kalverweide in Zoetermeer werd een van de twee mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Beeld ANP

‘Nederland is niet in gevaar geweest’, zei de officier van justitie woensdag tijdens een voorbereidende zitting. ‘Maar hoe anders zou dit geweest zijn als de verdachten door een ander dan de politie-infiltrant geholpen zouden zijn.’

Vlak na de aanhouding van Shahram K. (34) en Sahand I. (21) meldde het OM vorig jaar dat de mannen een aanslag voorbereidden ‘met bomvesten en een of meer autobommen’ die vermoedelijk eind 2019 in Nederland gepleegd zou worden. Bij huiszoekingen werden geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. Wel ontdekte de politie in een verborgen ruimte boven een plafond een werpbijl en een dolk.

Motief

Het politie-onderzoek naar de twee verdachten was anderhalve maand eerder begonnen na een ambtsbericht van veiligheidsdienst AIVD. Daarin werd gewaarschuwd dat de mannen uit Zoetermeer ‘de intentie hebben een jihadistisch gemotiveerde aanslag te plegen’.

Snel daarna nam een politie-infiltrant contact op met Sahand I. en bood aan hem te helpen met het maken van bommen. Deze werkwijze, waarbij de infiltrant zich aandient als helper en zodoende zicht houdt op de verdachten en aftast hoe ver zij willen gaan, wordt door de politie vaker gebruikt.

Tijdens de eerste afspraak tussen Sahand I. en de infiltrant ging het meteen over het maken van explosieven. ‘Je moet me precies vertellen wat je wil maken, wanneer je het wil maken en hoe je wil dat het wordt bediend’, zei de infiltrant tegen hem. ‘Dan kunnen we het vandaar aanpakken.’

‘Die je op de grond legt en van een afstand aanzet’, antwoordde I.

Ontmoetingen

Zo vonden er nog een aantal ontmoetingen plaats, steeds tussen de infiltrant en Sahand I. Shahram K. was daar niet bij, maar wel steeds in de buurt. Hij bracht I. naar de ontmoetingen en haalde hem later weer op. Volgens het OM is zijn bijdrage echter omvangrijker en had hij ‘een coachende en stimulerende rol’. 

‘Deze rol past ook bij het ambtsbericht van de AIVD, waarin staat dat K. onderwijs geeft in het jihadistisch gedachtegoed met de intentie om de aanwezigen te mobiliseren’, aldus de officier van justitie.

Advocaat Jeffrey Jordan van Shahram K. twijfelt aan die lezing van het OM. Volgens hem sprak K. thuis wel met vrienden over de koran. ‘Maar zagen die bijeenkomsten toe op het jihadistisch gedachtegoed? Of waren het gewoon koranlessen?’. 

Meeluisteren

Hoe dan ook kon de politie in de nacht van 24 op 25 november via afluisterapparatuur live meeluisteren toen Shahram K. en Sahand I. in de woning van K. een instructievideo van IS bekeken. Daarin werd stap voor stap uitgelegd hoe met makkelijk te verkrijgen stoffen een bom gemaakt kan worden. Meermaals werd de video stilgezet en teruggespoeld. ‘Akhi, broer, dit is de laatste les’, zei K. tegen I.

Volgens het OM waren op de achtergrond jihadistische liederen te horen. Maar de politie hoorde die nacht ook ‘het geluid van ijzer tegen ijzer’. ‘Er lijkt een mes geslepen te worden’, aldus de officier van justitie woensdag. ‘En later die nacht is het geluid te horen dat werd herkend als een vuurwapen dat werd doorgeladen.’

Het was voor de politie reden meteen tot actie over te gaan. Enkele uren later werden de mannen door een antiterrorisme-eenheid opgepakt. In mei gaat de zaak tegen hen verder. 

Lees ook: hoe een infiltrant, zoals die in Zoetermeer, altijd balanceert op een dunne lijn tussen goede politieactie en uitlokking. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden