Nieuwsno surrender

Politie pakt vier leden van motorclub No Surrender op voor cocaïnesmokkel

Bij een grootscheepse politieactie in Almere en Hilversum zijn vier leden van No Surrender en een aanverwant van de motorclub opgepakt. Onder de arrestanten is de leider van het ‘chapter’ (afdeling) Almere. Het vijftal wordt verdacht van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel naar Engeland.

Redactie
Clubleden van motorclub No Surrender. Beeld ANP
Clubleden van motorclub No Surrender.Beeld ANP

De politie doorzocht zeven huizen en sluit niet uit dat er meer arrestaties volgen. De vier leden van de motorclub (23, 29, 30 en 42 jaar) werden vanmorgen opgepakt in Almere, de vijfde man (46 jaar) in Hilversum. De politie verstrekt later op de dag meer informatie over de resultaten van de doorzoekingen.

De actie hangt samen met een politieonderzoek dat loopt sinds januari. Toen meldde een jonge vrachtwagenchauffeur zich bij de marechaussee in Hoek van Holland, omdat hij vreesde dat er drugs waren verstopt in zijn transportwagen. De chauffeur, die in opdracht reed van een Nederlands transportbedrijf, kreeg argwaan toen hij vermoedde dat hij in de gaten werd gehouden op de veerboot naar Engeland. Aangekomen liet hij zijn vrachtwagen in paniek achter en keerde per boot terug naar Nederland. Daar werd hij naar eigen zeggen opgewacht door vier mannen die onder meer met een vuistmes verhaal kwamen halen over het achterlaten van de vrachtwagen.

Politieonderzoek suggereerde dat drie van deze mannen lid zijn van het No Surrender-chapter in Almere. Ook bleek in de achtergelaten vrachtwagen ‘tientallen kilo’s cocaïne’ te zijn aangetroffen, aldus de politie. Volgens Omroep Flevoland heeft de politie de vrachtwagenchauffeur in bescherming genomen, omdat hij zou worden gezocht door leden van No Surrender. Om wat voor veiligheidsmaatregelen het gaat, heeft de politie niet bekend gemaakt.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat leden van No Surrender in verband worden gebracht met criminele activiteiten. No Surrender-baas Henk Kuipers werd in december opgepakt op verdenking van zware mishandeling, afpersing, bedreiging, diefstal met geweld en valsheid in geschrifte – later werd hij ook aangeklaagd voor leiding geven aan een criminele organisatie. Oprichter Klaas Otto wordt verdacht van onder meer witwassen en afpersing . Ook houdt het Openbaar Ministerie (OM) hem verantwoordelijk voor het beramen van een moordaanslag op een officier van justitie die betrokken is bij zijn strafzaak.

Het OM onderzoekt de mogelijkheden om No Surrender landelijk te verbieden. Die ambitie past bij de juridische aanval die is geopend op zogenaamde ‘outlaw motor gangs’, waarvan justitie zegt dat ze zich schuldig maken aan georganiseerde misdaad. Op die voet werd in december motorclub Bandidos verboden en ontbonden. Op dit moment pleit het OM in de rechtszaal voor een verbod op Satudarah.

Waarom omstreden motorclubs steeds vaker criminelen aantrekken

De zogeheten outlaw motorclubs trekken steeds vaker criminelen aan, blijkt uit onderzoek dat afgelopen december is verschenen. Maar dat geldt niet voor alle motorclubs, zoals Black Sheep, waar ze nog van de oude stempel zijn.

De strijd van justitie tegen outlaw motorclubs

De roep om motorclubs als No Surrender te verbieden klinkt tot op het Binnenhof. Zeker nadat een locoburgemeester heeft moeten onderduiken vanwege bedreigingen. Maar hoe reëel is zo'n verbod?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden