nieuws

Politie pakt negen plofkrakers op die vanuit Roermond miljoenen buitmaakten in Duitsland

In Nederland zijn deze week negen mensen opgepakt die betrokken zouden zijn bij plofkraken in Duitsland. Bij meer dan vijftig kraken zouden ze 5,2 miljoen euro hebben buitgemaakt, om met een snelle auto uit handen van de politie te blijven.

Niels Waarlo
De ravage die aangericht werd door een plofkraak in Spijkenisse. Beeld Arie Kievit
De ravage die aangericht werd door een plofkraak in Spijkenisse.Beeld Arie Kievit

Nederlandse bendes die specifiek uitwijken naar Duitsland om geldautomaten op te blazen zijn een berucht fenomeen. Ze hebben met deze verwoestende methode de afgelopen jaren zeker tientallen miljoenen euro’s gestolen, met grote schade aan gebouwen en gevaar voor omstanders tot gevolg. De Duitse autoriteiten zitten met de toename van plofkraken in hun maag: vorig jaar werden door binnen- en buitenlandse criminelen meer geldautomaten getroffen dan ooit, waarbij het hoge aandeel van Nederlandse bendes opvalt, meldde de krant Welt am Sonntag onlangs.

Volgens de autoriteiten van de Zuid-Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg is het oprollen van de Nederlandse bende dan ook een ‘zeer belangrijke slag tegen de georganiseerde misdaad’. Het gaat om een groep die zou hebben geopereerd vanuit een garage in Roermond, waar maandag bij een huiszoeking explosieven zijn aangetroffen. In totaal zijn vijftien gebouwen doorzocht, aldus de Nederlandse politie, die hulp kreeg van de landmacht. Er zijn ook tientallen euro’s contant geld in beslag genomen.

De Duitse politie beschreef de groep als professioneel en meedogenloos. Zo maakten ze gebruik van zware, vaste explosieven in plaats van de ooit gebruikelijke gasmengsels. Binnen een paar minuten waren de kraken afgerond en ontkwamen ze met een snelle Audi A6 S. De bende zou al sinds 2021 actief zijn, met name in het zuiden van Duitsland.

Uitlevering

De negen arrestanten zijn 25 tot 41 jaar en woonden volgens de Nederlandse politie onder meer in Roermond, Echt, Utrecht, Amersfoort en Soesterberg. Duitsland heeft om hun uitlevering gevraagd. Hiernaast zijn de Duitse autoriteiten op zoek naar nog drie Nederlandse verdachten, tegen hen is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Dat Nederlandse criminelen graag uitwijken naar Duitsland heeft een aantal redenen. Om te beginnen telt Duitsland simpelweg meer geldautomaten, ook per hoofd van de bevolking. Het overgrote deel van de Nederlandse automaten wordt ’s nachts ook nog eens uitgeschakeld, als maatregel tegen de plofkraken. Bovendien zijn Nederlandse automaten voorzien van systemen die bankbiljetten onbruikbaar maken als een plofkraak wordt gedetecteerd, waar dit in Duitsland nog niet gebruikelijk is.

Het plofkraakprobleem is overigens niet uniek voor Duitsland en omgeving. Zo vinden ook in Zuid-Europa en de Baltische landen veel plofkraken plaats.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden