NieuwsUitgaven politie

Politie overschreed ‘feestbudget’ in 2017 met 2 miljoen euro

De politie heeft het representatiebudget, bedoeld voor onder meer afscheidsfeestjes en relatiegeschenken, afgelopen jaren met miljoenen euro’s overschreden. Dit blijkt uit cijfers die het radioprogramma Argos heeft opgevraagd van uitgaven tussen 2013 en 2017.

Irene de Zwaan
Korpschef Erik Akerboom tijdens een CAO-bijeenkomst met personeel in de kantine.  Beeld Raymond Rutting
Korpschef Erik Akerboom tijdens een CAO-bijeenkomst met personeel in de kantine.Beeld Raymond Rutting

Zo kostte het afscheidsfeest van de inmiddels overleden korpschef Gerard Bouwman in de Haagse Ridderzaal in 2016 bijna 37 duizend euro. Daarop volgden nog recepties met bandjes, diners en een video-impressie van het afscheid, waardoor het totaalbedrag op bijna 57 duizend euro uitkwam. Ter vergelijking: het richtbedrag voor een afscheidsfeest van een minister is maximaal 30 duizend euro.

Bouwman werd opgevolgd door Erik Akerboom, een gelegenheid waarvoor nog eens 31 duizend euro werd uitgetrokken. Dit moet voortaan soberder, erkent de politie.

Op de lijst met declaraties, die door Argos online zijn gezet, staan naast standaard uitgaven als bloemetjes, kisten wijn en VVV-bonnen een aantal dubieuze bedragen. In 2016 werd bijvoorbeeld bijna 15 duizend euro uitgegeven voor catering in de skylounges bij de wedstrijd Ajax-FC Utrecht. De wedstrijd werd bijgewoond door de toenmalige Chinese minister Guo Shengkun en zijn delegatie van ruim veertig man, waardoor grootschalige politie-inzet noodzakelijk werd geacht.

Daarnaast werden door verschillende politiemedewerkers seizoenskaarten voor voetbalwedstrijden van Ajax, AZ en Feyenoord gedeclareerd. Nog een opvallende uitgave op de lijst: verkeersboetes.

Sober en doelmatig

Het totale representatiebudget voor 2017 van 11,5 miljoen euro is met 2 miljoen overschreden. De kosten zouden vorig jaar zelfs zijn opgelopen tot ruim 15 miljoen. De politie gaat komende tijd onderzoeken waarom bepaalde uitgaven onder het representatiebudget zijn weggeschreven, terwijl ze daar niet lijken te horen. ‘Vervolgens zullen we duidelijkere richtlijnen opstellen’, zegt politiewoordvoerder Willem Hinskens. ‘Een bloemetje als iemand weggaat is natuurlijk prima, maar bij een voetbalkaart kun je je afvragen of die er wel tussen hoort te staan. Uitgangspunt is dat de uitgaven sober en doelmatig moeten zijn.’

In de ‘handreiking bijzondere gebeurtenissen’ van de politie staat dat maximaal 1.200 euro uitgetrokken mag worden voor een afscheid of jubileum. Tenzij er redenen zijn om dit bedrag te verhogen, bijvoorbeeld als iemand lange tijd in dienst is, een hoge positie bekleedt of een breed netwerk heeft. Bij kleine gebeurtenissen kan de leidinggevende naar eigen inzicht bepalen hoe groot wordt uitgepakt, al moet hier wel ‘verantwoord’ mee worden omgegaan. ‘De politie heeft een maatschappelijke status en functie en wordt gefinancierd uit algemene middelen’, staat in de handreiking.

Volgens Argos werd de richtlijn van 1.200 euro in de jaren 2013-2017 voor bijna 400 jubilea en afscheidsbijeenkomsten overschreden. Bij elkaar opgeteld gaat het om een bedrag van ruim een miljoen euro.

Dure overnachtingen

Het nieuws komt op een ongelegen moment. Maandag begint de strafzaak tegen Frank Giltay, de oud-voorzitter van de ondernemingsraad van de politie, die deze week bij de bestuursrechter zijn ontslag aanvocht. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke omkoping.

Giltay organiseerde uitbundige personeelsfeesten voor een bedrag van 84 duizend euro, boekte een snoepreisje met zijn vrouw en secretaresse naar Curaçao en betaalde dure overnachtingen in het Amstel Hotel, inclusief een forse drankrekening, deels met zijn creditcard van de politie. Ook bestelde hij 198 flessen prosecco, naar eigen zeggen voor een relatiegeschenk. Maar volgens de politie heeft nooit iemand een fles gekregen.

‘Deze evenementen waren doelmatig noch doeltreffend. En ze hebben geleid tot schaamte en conflict’, zei korpschef Akerboom hier destijds over.

Vorig jaar werd de politie nogmaals in verlegenheid gebracht met het ontslag van de Amsterdamse commissaris Ad Smit, die op kosten van de politie familie en vrienden fêteerde met vrijkaartjes voor voetbalwedstrijden en concerten in de Amsterdamse Arena.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden