Politie op zoek naar drie oud-RAF-leden in Nederland

Drie zeer gewelddadige Duitse overvallers wonen mogelijk in Nederland. Dat heeft de Landelijke Eenheid dinsdag laten weten.

Van links naar rechts: Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub and Daniela Klette. Beeld AFP
Van links naar rechts: Burkhard Garweg, Ernst-Volker Staub and Daniela Klette.Beeld AFP

Het gaat om de oud-RAF-leden Ernst-Volker Staub (61), Burkhard Garweg (47) en Daniela Klette (57), die zich tussen 2011 tot 2016 waarschijnlijk schuldig hebben gemaakt aan zes gewelddadige overvallen op supermarkten en twee op geldtransportwagens in Wolfsburg en Cremlingen.

De politie denkt dat de overvallers mogelijk in Nederland wonen omdat ze strafbare feiten hebben gepleegd in Duitsland ter hoogte van de Nederlandse grens. Bovendien werd een mobiele telefoon van een van hen in Nederland uitgeschakeld en ze hebben zich waarschijnlijk in het verleden eerder in Nederland opgehouden.

Vuurwapengevaarlijk

De politie waarschuwt dat de Duitsers vuurwapengevaarlijk zijn. Het drietal is al sinds de jaren negentig voortvluchtig. In de jaren tachtig en negentig waren ze lid van de RAF. Vanaf de jaren zeventig pleegde deze links-extremistische terreurgroep in Duitsland bloedige aanslagen. In 1998 heeft de groep zichzelf opgeheven.

De politie vermoedt dat de Duitsers overvallen pleegden om hun oudedagsvoorziening te financieren. 'Het is onbekend hoe ze in Nederland leven. Ze kunnen verblijven op een afgelegen boerderijtje, anoniem in een stad of voortdurend wisselen van woning en zich dan bijvoorbeeld voordoen als toeristen', aldus de politie. Er is een beloning tot tachtigduizend euro uitgeloofd voor mensen die tips hebben die tot de aanhouding van het drietal kan leiden.

Afgelopen juni meldde De Telegraaf op basis van het Duitse Openbaar Ministerie dat de overvallers mogelijk in Nederland waren ondergedoken. Noord-Nederland werd als meest waarschijnlijke locatie genoemd.

Van links naar rechts: Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub and Daniela Klette. Beeld epa
Van links naar rechts: Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub and Daniela Klette.Beeld epa

Het bloedige spoor van de RAF

Moorden, aanslagen en ontvoeringen. Meer dan twintig jaar was Duitsland in de ban van de radicaal-linkse terreur van de Rote Armee Fraktion of de Baader-Meinhof-Groep (RAF). Hun gewapend verzet tegen het 'imperialistische systeem' kostte meer dan dertig mensen het leven, onder wie hooggeplaatste personen uit bedrijfsleven en politiek.

Voorloper van de RAF was de Baader-Meinhof-groep, opgericht door Andreas Baader en de journalist Ulrike Meinhof. Ontstaan tijdens de studentenopstanden van de jaren zestig concentreert deze 'eerste generatie' zich uit woede over de Vietnam-oorlog vooral op Amerikaanse instellingen. Pas na massale politie-inzet weten de autoriteiten in 1972 de harde kern op te pakken en is deze eerste fase ten einde.

Zonder duidelijke politieke motieven zet de 'tweede generatie' de terreuracties drie jaar later voort. Hun leiders zijn vanaf 1977 Christian Klar en Brigitte Mohnhaupt. Hun belangrijkste doel wordt de vrijlating van de 'eerste generatie'. Het geweld concentreert zich in 1977 in wat de geschiedenisboeken is ingegaan als de 'Duitse herfst'. De terroristen vermoorden onder meer een hoofdaanklager en een bankier.

Als de staat niet op de eisen tot vrijlating ingaat, ontvoert de RAF in september de voorzitter van de Duitse werkgeversorganisatie, Hans Martin Schleyer, en dreigt hem te doden. Om hun eisen kracht bij te zetten, kapen Palestijnse militanten op 13 oktober een toestel van Lufthansa. Ondanks grote druk houdt bondskanselier Helmut Schmidt zijn rug recht. Na een paar dagen maken commando's met een bestorming een einde aan de kaping. Nog diezelfde dag plegen Baader en de medeveroordeelden Ensslin en Raspe in de gevangenis zelfmoord en wordt Schleyer met drie schoten vermoord. Klar en Mohnhaupt duiken onder en weten nog tot 1982 aan de greep van de politie te ontkomen.

De 'derde generatie' gaat vervolgens door met een golf van geweld. De leden plegen een reeks professioneel uitgevoerde moorden. Slachtoffers zijn onder andere een topman van Siemens (1986), de voorzitter van de Duitse Bank (1989), en in 1991 de leider van de Treuhand, het agentschap dat voormalige Oost-Duitse staatsbedrijven privatiseerde. Pas in april 1998 heft de terreurgroep zich op.

Ook in Nederland liet de RAF een dodelijk spoor na. Ons land was al in de jaren zeventig een belangrijke schuilplaats voor de terroristen. Hoewel de RAF op Nederlands grondgebied geen terroristische acties voor ogen had, kwam het wel tot gewelddadige confrontaties. In 1977 werd een Utrechtse brigadier doodgeschoten door RAF-lid Knut Folkerts. Een jaar later kwamen door een schietpartij met RAF-leden in Kerkrade twee Nederlandse douaniers om het leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden