Politie ontzegt honderden mensen toegang tot Den Haag

De Haagse politie heeft zondag enige honderden mensen de toegang tot de stad ontzegd omdat ze wilden gaan demonstreren. De politie deed dit op grond van een noodverordening die het afgelopen weekeinde in Den Haag van kracht was....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Bij alle belangrijke invalswegen hadden manschappen van de politie zondag wegblokkades opgericht. Alle auto's naar Den Haag werden gecontroleerd. Personen van wie de politie vermoedde dat ze zouden gaan demonstreren, werd de toegang tot de stad geweigerd. Ze moesten ter plekke omkeren. De actie leidde gisteren tot lange files op de snelwegen rondom Den Haag.

Ook bij het Zuiderpark, waar de mars van het Regionaal Steunpunt Allochtonen zou beginnen, controleerde de politie streng. Mensen die het park in wilden, kregen te horen dat samenscholingen, groepsvorming en demonstraties verboden waren.

De bijzondere veiligheidsmaatregel was nodig omdat de politie ernstige ongeregeldheden verwachtte rond de mars in het Zuiderpark. Het Regionaal Steunpunt Allochtonen had daar een bijeenkomst georganiseerd vanwege de woningbrand in de Schilderswijk waarbij zes mensen van een Turks gezin om het leven kwamen. De organisatoren hebben deze bijeenkomst na overleg met de gemeente vrijdag afgelast.

De politie en de gemeente hadden aanwijzingen gekregen dat er toch groepen naar de stad wilden komen om te demonstreren. Daarbij was er volgens de woordvoerder van burgemeester Deetman een gegronde vrees dat er 'ernstige wanordelijkheden' zouden uitbreken.

Politie en gemeente willen niet zeggen welke aanwijzingen er zijn binnengekomen. Mogelijk hebben de vechtpartijen tussen Turken en Koerden na afloop van de voetbalwedstrijd Turkije-Nederland op woensdag en de rellen bij Schiedam op vrijdagavond een rol gespeeld.

Deetman heeft de preventieve maatregelen op zaterdag afgekondigd. Op grond van de noodverordening mag de politie iedereen die wil gaan demonstreren, de stad uitzetten. Ook als zij in de stad wonen, mogen ze worden verwijderd. Er hebben zich gisteren geen rellen voorgedaan, en er werd niemand gearresteerd.

De gemeente Den Haag is tevreden over de werking van de noodverordening. De woordvoerder verwacht dat Deetman de preventieve maatregelen vandaag zal intrekken.

De organisator van de mars, A. Daskapan, heeft begrip voor de ongebruikelijke ingreep van de burgemeester. 'Er zijn krachten die baat hebben bij ongeregeldheden. Die hebben nu geen kans gekregen.' Hij hoopt dat de demonstratie over enige tijd alsnog kan plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden