Politie ontdekt vervalste vwo-diploma's

De politie van Amsterdam onderzoekt of er valse vwo-diploma's in omloop zijn waarmee scholieren een plek op de Vrije Universiteit hebben weten te bemachtigen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens de Amsterdamse politie is de kwaliteit van de vervalsingen 'erg goed'. Het is onbekend op welke schaal de diploma-fraude zich heeft afgespeeld. 'De maker is overleden en werkte vermoedelijk alleen, dus valt daar geen informatie meer over te bemachtigen', aldus een politiewoordvoerder.

Voor de moord is een negentienjarige jongen aangehouden. Hij is midden vorig jaar van de Vrije Universiteit verwijderd wegens een vermogensdelict. Tijdens die kwestie kwam aan het licht dat hij vorig jaar al beschikte over een vervalst diploma, hoogstwaarschijnlijk gemaakt door Clinton (een zoon van de schilder Jan Cremer).

De kwaliteit van die vervalsing van een jaar geleden was echter bedroevend slecht, meldt A. Esmeijer van de Vrije Universiteit. Het is onduidelijk of de matige kwaliteit van dat nep-diploma aanleiding was voor de moord op Clinton; die werd pas gepleegd een jaar nadat de vervalsing aan het licht was gekomen.

Het valse diploma was vorig jaar door de controle van de VU geslipt, die daarop is verscherpt. Er wordt extra gekeken naar het watermerk in de diploma's. Bij kopieën wordt het waarmerk-stempel van de school bekeken en vergeleken met diploma's van dezelfde school.

Volgens Esmeijer valt er maar weinig voordeel van een vervalst diploma te behalen. Wie het universitaire niveau niet aankan, ziet zijn basisbeurs bij onvoldoende resultaten omgezet in een studieschuld. 'Het is alleen prettig voor goede, maar luie scholieren die er niet in slagen om hun vwo-diploma te halen', aldus Esmeijer. Ook de vervalsing van propaedeuse-verklaringen zal volgens haar snel aan het licht komen door strengere controles van de Informatiseringsbank.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden