Nieuwsonderwereldgevangenis

Politie ontdekt onderwereldgevangenis met martelkamer

Zes mannen zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van gijzelingen en martelingen in het criminele milieu. Bij een inval in een loods in het Brabantse dorp Wouwse Plantage trof de politie zeven zeecontainers aan, waarvan er zes waren ingericht als gevangeniscel en één als martelkamer.

Wil Thijssen
Tandartsstoel in zeecontainer die bedoeld was als martelkamer. Beeld Openbaar Ministerie
Tandartsstoel in zeecontainer die bedoeld was als martelkamer.Beeld Openbaar Ministerie

De ontdekking is gevolg van het internationaal rechercheonderzoek 26Lemont. Het lukte de Nederlandse en Franse politie om de beveiliging van een van de grootste aanbieders van cryptotelefoons, EncroChat, te omzeilen, waarvan vooral criminelen gebruik maken om anoniem te kunnen communiceren. ‘Het was alsof we bij de criminelen aan de vergadertafel zaten’, zei hoofd Jannine van den Berg van de Landelijke Eenheid hierover afgelopen week op een persconferentie. Wekenlang werden alle berichten van de gebruikers door de recherche onderschept en meegelezen.

In die versleutelde berichten werden ook foto’s verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel staat, met een voetensteun en riemen aan de armleuningen. In de bijbehorende berichten werd gesproken over ontvoeren en martelen: ‘Als ik hem op de stoel heb, gaat er meer komen’ […] ‘…maar die hond is spoorloos.’ De loods werd door de verdachten aangeduid als ‘behandelkamer’ en als ‘EBI’ (de naam van de gevangenis ‘Extra Beveiligde Inrichting’ in Vught, red.). Hij was nog in aanbouw en bijna voltooid.

IJskoud en schokkend

De berichten kwamen onder meer van een Haagse drugsverdachte naar wie al een financieel onderzoek liep. Deze 40-jarige man zou een liquidatie aan het voorbereiden zijn. Hij bleek de beheerder te zijn van de loods in Wouwse Plantage. Volgens het Openbaar Ministerie waren daar professionele ontvoeringen ophanden die ‘met grote precisie’ werden voorbereid, alsof het doelwit door de politie werd aangehouden. Zo waren er een ‘arrestatieteam’ en een ‘observatieteam’, en beschikten de verdachten over politiekleding, wapens, busjes, stopborden en kogelwerende vesten.

Handboeien Beeld Openbaar Ministerie
HandboeienBeeld Openbaar Ministerie

Meteen vanaf de ontdekking in april hield de recherche de loods dag en nacht met cameratoezicht in de gaten. Rechercheurs zagen hoe een groep mannen vrijwel dagelijks met de bouw van de gevangenis en martelcel bezig waren. Het gaat om mannen uit Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Nieuwegein, Spijkenisse en Lexmond.

Uit het geheime berichtenverkeer kon de recherche destilleren wie de beoogde doelwitten waren. Zij werden gewaarschuwd en doken onder. Ook bleek dat de groep een tweede loods als uitvalsbasis in gebruik had. Daar werden politiekleding, wapens, kogelwerende vesten en gestolen auto’s opgeslagen. Het gaat om een loods in Rotterdam, vlak naast de A16.

Toen de cellen nagenoeg klaar waren, besloot de politie in te grijpen. Op 22 juni zijn op 13 locaties doorzoekingen gedaan en hield de politie de verdachten aan. De vondst van de zeecontainers is ‘ijskoud en ronduit schokkend’, stelt het Landelijke Parket van het Openbaar Ministerie, dat het onderzoek naar EncroChat leidt. De ruimten waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. In elk van de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht, om iemand staand met de armen omhoog te kunnen ketenen. Verder stond er uitsluitend een chemisch toiletje. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel.

Chemisch toilet met boeien. Beeld Openbaar Ministerie
Chemisch toilet met boeien.Beeld Openbaar Ministerie

Scalpels en tangen

In één van de zeecontainers werden meerdere sets politiekleding, kogelwerende vesten en zwaailichten gevonden. In de zeecontainer met de tandartsstoel stonden tassen met voorwerpen die vermoedelijk bestemd waren om slachtoffers mee te folteren of in elk geval onder druk te zetten. De politie vond onder meer een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden. Ook werd bij de doorzoeking van een woning in Rotterdam 24 kilo MDMA aangetroffen.

In de loods stonden ook drie gestolen bestelbusjes en twee BMW’s. In een naastgelegen ruimte was een zit- en slaapgelegenheid ingericht, vermoedelijk voor bewakers om langer te kunnen verblijven. In de loods in Rotterdam vond de recherche zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer, een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47. In totaal werden bij de verdachten 25 wapens aangetroffen.

De zes verdachten zijn gearresteerd op verdenking voor voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling, afpersing en deelname aan een criminele organisatie. Twee verdachten wordt wapenbezit ten laste gelegd. Zij zitten voorlopig allen ten minste 90 dagen in voorarrest, in afwachting van hun strafproces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden