nieuwsverdwijning Mazen al Hummada

Politie onderzoekt verdwijning uit Hillegom van gemartelde Syrische klokkenluider

De Syrische asielzoeker Mazen al Hummada geldt internationaal als een belangrijke getuige over martelingen door het regime van de Syrische president Assad. ‘Bid voor me,’ was het laatste dat zijn familie van hem vernam.

Anneke Stoffelen en Ana van Es
De Syriër Mazen Hamada, hij heeft anderhalf jaar gevangen gezeten en is gemarteld door het regime van Assad. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De Syriër Mazen Hamada, hij heeft anderhalf jaar gevangen gezeten en is gemarteld door het regime van Assad.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De asielzoeker, de 42-jarige Mazen al Hummada, vertrok half februari met onbekende bestemming uit Hillegom, waar hij de afgelopen jaren woonde. Zijn familie gaat ervan uit dat hij is teruggekeerd - mogelijk onder dwang - naar het deel van Syrië dat gecontroleerd wordt door het regime. Op zaterdag 22 februari verscheen op een Facebookpagina van Assad-aanhangers een bericht met deze strekking.

In het laatste telefonische contact met zijn familie, via Whatsapp vlak na middernacht op zondag 23 februari, vertelde Mazen hoorbaar angstig dat hij ‘op het vliegveld van Damascus’ was, zo zegt zijn neef Ziad al Hummada, die in Duitsland woont. Volgens neef Ziad waren Mazens laatste woorden voordat de verbinding onverwacht verbrak: ‘Neef, bid voor me.’

De politie zegt te vermoeden dat Mazen sinds zaterdag 22 februari ‘in het buitenland’ zit. ‘Het onderzoek is nog in volle gang en wij kunnen daar verder niet inhoudelijk op in gaan,’ aldus een woordvoerder.

De districtsrecherche Leiden Bollenstreek is op zoek naar getuigen die weten waar Mazen kan zijn of hem nog hebben gesproken of gezien na zaterdag 22 februari. ‘Uiteraard zijn wij ook heel benieuwd naar mensen die ons kunnen vertellen hoe en waarom hij Nederland heeft verlaten,’ zegt de politiewoordvoerder. Volgens zijn familie was Mazen ten tijde van zijn verdwijning niet in het bezit van een geldig paspoort.

Mazen al Hummada is een van de weinige naar Europa gevluchte Syriërs die met naam en toenaam durfden te getuigen over martelingen in gevangenissen van Assad in 2012 en 2013. Mazen werd daar naar eigen zeggen ernstig mishandeld en verkracht. Hij overleefde ternauwernood een verblijf in ziekenhuis 601 in Damascus, dat in de volksmond bekend staat als ‘Het Slachthuis’. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties zijn daar duizenden gevangenen zijn gedood.

Mazen vertelde zijn verhaal onder meer tegen politici en mensenrechtenonderzoekers in Washington, Londen en Genève. Ook was hij betrokken bij pogingen om verantwoordelijken van het regime van Assad op te sporen en in Europa voor de rechter te brengen. ‘Een politieke en morele overwinning voor het regime’, noemt Niod-onderzoeker Ugur Üngör de vermoedelijke terugkeer van Mazen naar Syrië.

Uit een reconstructie van deze krant blijkt dat Mazen al langere tijd kampte met persoonlijke problemen. In november 2019 werd zijn flat in Hillegom vanwege een huurachterstand ontruimd. Zijn laptop, met daarop mogelijk gevoelig bewijs tegen het regime, is meegenomen door een deurwaarder uit Haarlem. Mazen zelf berichtte bij deze gelegenheid aan een kennis dat ‘medewerkers van Nederlandse inlichtingendiensten’ hadden ingebroken in zijn flat om documenten in beslag te nemen.

Op sociale media gaan sinds vorige week geruchten dat Mazen de Syrische ambassade in Berlijn heeft benaderd om tot een vergelijk te komen: hij terug naar Syrië, in ruil daarvoor meerdere familieleden vrij die al jaren in de gevangenis zitten. Bij de ambassade werd deze week de telefoon niet opgenomen.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat bij de Syrische autoriteiten tot dusver geen navraag is gedaan over de eventuele verblijfplaats van Mazen. De diplomatieke banden tussen Nederland en de regering van president Bashar al Assad zijn sinds 2012 verbroken. ‘Nederland kan geen consulaire bijstand leveren in Syrië.’

Lees ook:
Hoe de held van het ‘Slachthuis van Assad’ uit Hillegom verdween
Mazen al Hummada overleefde de martelkelders van het Syrische regime van Assad en deed wat bijna niemand durfde: hij vertelde de wereld erover. Hij vluchtte naar Nederland. Maar nu is hij spoorloos. Zijn familie vreest dat hij weer in Syrië zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden