Politie onderzoekt rol van Özkur O.

De politie Noord-Holland-Noord wil Özkur O. nader verhoren over zijn tegenstrijdige verklaringen in de zaak rond Marion van Buuren en haar dochter Romy....

Van onze verslaggever

Özkur is de broer van Okan O., de voormalige vriend van Marion en haar vermoedelijke moordenaar. Okan O. heeft hun kind Romy waarschijnlijk ook vermoord. Tegenover de politie verklaarde Özkur dat zijn oudere broer hem ongeveer een maand na de moord op Marion en Romy had meegenomen naar de plek waar ze lagen begraven.

Hij vertelde, aldus de politie, dat hij als jonge jongen een groot geheim heeft gekregen van zijn broer. 'Ik durfde daar niet over te praten. Ik ben nu ouder, ik denk anders en ik kan het niet langer voor me houden.'

De moeder van Marion, Corrie van Buuren, heeft journalisten verteld dat Özkur tegenover haar en haar echtgenoot een ander verhaal had. Özkur meldde zich dinsdagavond bij hun woning in Bergen om de locatie van het graf te onthullen. Marion, (19 toen zij verdween) en haar dochter (toen 1) werden voor het laatst gezien in juni 1997 in Bergen en Alkmaar.

Corrie van Buuren zegt dat Özkur hun heeft verteld dat hij op 8 juni 1997 vanaf ongeveer kwart voor zeven 's avonds op verzoek van Okan op Romy heeft gepast. Okan en Marion vertrokken toen. Okan kwam drie uur later alleen terug. Özkur ging toen op verzoek van zijn oudere broer met Romy mee naar de duinen.

Daar zou Okan hem hebben gevraagd om het meisje te doden. Özkur zou hebben geweigerd en zijn weggegaan. Zijn broer zou hem later zijn gevolgd, waarna de broers samen vertrokken.

Okan, een meermalen veroordeelde crimineel, overleed in 1998 in een gevangenishospitaal. Hij werd verdacht van de moord op Marion en Romy, maar legde daarover nooit een verklaring af. Zijn broer Özkur kan zich, als zijn bij de politie afgelegde verklaring klopt, mogelijk beroepen op een verschoningsrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden