Politie onderzoekt onvrede bij bewaking koningshuis en politici

De Landelijke Eenheid van de politie heeft een onderzoek ingesteld naar de signalen van onrust en onvrede bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Tegelijkertijd zijn 'diverse werkgroepen' bezig de kwaliteit te verbeteren van de belangrijkste beveiligingsdienst van het Rijk.

Koning Willem-Alexander op bezoek in Amsterdam. Beeld anp
Koning Willem-Alexander op bezoek in Amsterdam.Beeld anp

Dat heeft de Landelijke Eenheid zaterdag laten weten in een reactie op een bericht in De Telegraaf van zaterdag over de dienst die onder meer zorg draagt voor de beveiliging van het Koninklijk Huis, Geert Wilders en diplomaten. De krant citeert uitgebreid uit een 'interne, zeer vertrouwelijke rapportage' die suggereert dat de samenwerking en communicatie binnen de dienst zo slecht zijn dat de beveiliging van het Koninklijk Huis onder druk zou staan. De belangrijkste bron van het rapport zou een persoonsbeveiliger van de koning zijn, die inmiddels al maanden thuis zit.

Volgens de krant krijgen leidinggevenden binnen de dienst het verwijt dat ze 'uitsluitend bezig zijn met het verbeteren van hun eigen positie en financieel gewin'. Er zouden 'tientallen' rechtszaken lopen over arbeidskwesties. Ook wordt er gehint op corruptie door een medewerker die het wagenpark van de eenheid beheert.

Als voorbeeld van slechte communicatie noemt de krant de onrust die ontstond over een peilbaken dat in een van de dienstauto's werd aangetroffen (waarmee de auto kan worden gelokaliseerd). De beveiligers vreesden dat ze werden bespioneerd en kaartten dat bij hun superieuren aan. Maandenlang kregen zij geen reactie. Uiteindelijk bleek de dienst zelf de bakens te hebben geplaatst, als onderdeel van een test.

Omstreden maatregelen

Volgens De Telegraaf kwam de DBB dit voorjaar in actie nadat de krant voor het eerst berichtte over de onrust, maar zijn de genomen maatregelen niet onomstreden. Met name het feit dat advies- en trainingsbureau Cocon uit Leiden is aangesteld om het onderzoek te verrichten, stuit op verontwaardiging van anonieme medewerkers. Omdat de baas van de DBB een goede kennis zou zijn van de eigenaar van Cocon.

De Landelijke Eenheid stelt dat één van de onderzoekers een politieachtergrond heeft maar dat daarvoor juist bewust is gekozen omdat het onderzoek door die kennis van de organisatie snel kan worden uitgevoerd. De onafhankelijkheid van het onderzoek is volgens de Landelijke Eenheid verzekerd doordat in de begeleidingscommissie ook de ondernemingsraad en de vakbond zijn vertegenwoordigd. 'Binnenkort' wordt de uitslag van het onderzoek verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden