Politie onderzoekt GeenStijl-lek over aanrijding bij Amsterdam CS

De politie in Amsterdam reageert ontstemd op het lekken uit het dossier van een veelbesproken aanrijding bij Amsterdam Centraal in juni. Ze gaat ervan uit dat een agent de persoonsgegevens van de verdachte heeft doorgestuurd naar GeenStijl en zal de zaak uitgebreid onderzoeken.

null Beeld anp
Beeld anp

'Dit heeft met integriteitschending te maken, plichtsverzuim', zegt politiewoordvoerder Leo Dortland. 'We nemen dit hoog op. Iedereen moet ervan uit kunnen gaan dat de politie te vertrouwen is met informatie.'

Het is volgens Dortland heel gemakkelijk terug te halen wie van de duizenden politiemensen (of ambtenaren) met opsporingsbevoegdheid uit het landelijk politiesysteem heeft gelekt, omdat wordt geregistreerd wie het profiel van de verdachte heeft geopend. 'Alle namen die opduiken kunnen een gesprek verwachten', zegt hij. 'De kwestie zou kunnen leiden tot ontslag of een strafrechtelijke procedure.'

GeenStijl plaatste dinsdagmiddag een schermafbeelding van het politiesysteem online. Daarop zijn de naam en de afkomst van de in Marokko geboren Amsterdammer te lezen, die ervan wordt verdacht op 10 juni met zijn Peugeot meerdere omstanders bij het Centraal Station te hebben aangereden.

'Wij geven nooit namen van verdachten'

De politie heeft de zaak doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie met de conclusie dat een 45-jarige diabetespatiënt onwel was geworden achter het stuur. Volgens GeenStijl is er met het uitlekken van de persoonsgegevens 'alle reden om extra te twijfelen aan de verklaring dat het een onwelwording was'.

Direct na de aanrijding deden theorieën de ronde dat een terroristische aanslag in de doofpot was gestopt. Zo wekte het verbazing dat de politie al na een uur bekendmaakte dat sprake was van een ongeluk, maar de verdachte man wel dagen gevangen hield. Ook werden de voornaam en de eerste letter van zijn achternaam niet bekendgemaakt en bleken de camera's op het Stationsplein niets te hebben geregistreerd.

'Professionele media weten dat wij nooit namen van verdachten geven', zegt Dortland. 'Dit is aan de persofficier. En bij een verkeersmisdrijf mogen wij iemand in voorlopige hechtenis stellen. Dit was nodig om aanvullend (medisch) onderzoek te doen en echt uit te sluiten dat het niet toch om een aanslag ging.' De gemeente Amsterdam kondigde eerder al aan dat wordt gekeken of cameratoezicht bij het Centraal Station moet worden verbeterd.

'Meer aan de hand dan ze kwijt willen'

Dat sprake zou zijn van een doofpot 'slaat echt nergens op', zegt Dortland. 'Een aanslag is echt uitgesloten. Dit bericht geeft alleen maar onrust en polariseert onnodig.' GeenStijl heeft volgens hem met het publiceren van de naam van een verdachte de grens van het ethisch toelaatbare overschreden. 'Ze verwoesten gewoon het leven van een onschuldige door te suggereren dat het om een aanslag ging', zegt Dortland. 'De verdachte is zeer ontdaan van hoe hij in het nieuws is gekomen.'

In een reactie op de woede van de politie schrijft GeenStijl: 'Als de boze pijlen op de boodschapper gericht worden, is dat vaak een goeie indicatie dat er meer aan de hand is dan ze kwijt willen.' Dortland: 'Je kunt rook creëren wat je wilt, maar hier is echt geen vuur'.

Lees meer over de aanrijding bij Amsterdam Centraal

Wat gebeurde er bij de aanrijding bij Amsterdam Centraal?
Amsterdam lijkt na Nice, Londen en Stockholm het volgende Europese slachtoffer te zijn van een autoaanslag in de stijl van IS. Maar binnen een uur is de Amsterdamse politie er al met de wrange geruststelling dat het een 'onwelwording' betreft. Een week later wil nog steeds niet iedereen die lezing accepteren. Vijf vragen over de aanrijding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden