Nieuws

Politie onderschept opnieuw versleutelde berichten, 42 aanhoudingen

Het is de politie opnieuw gelukt om berichten van een versleutelde berichtendienst te onderscheppen en zo maandenlang mee te lezen met communicatie van criminelen. Naar aanleiding van het onderzoek zijn in Nederland, Duitsland en België 42 mensen aangehouden.

Hessel von Piekartz
null Beeld EPA
Beeld EPA

De politie wist vijf maanden lang berichten mee te lezen op de cryptocommunicatiedienst Exclu. Die dienst wordt veel gebruikt door criminelen omdat ze versleutelde berichten naar elkaar kunnen sturen. De opgepakte verdachten zijn gebruikers maar ook beheerders en eigenaren van de dienst.

Door het meelezen kwam de politie de verdachten op het spoor. Zij worden verdacht van uiteenlopende strafbare feiten. Het gaat onder meer om drugshandel, witwassen, verboden wapenbezit en het plegen van een overval.

Bij tientallen huiszoekingen zijn volgens het Openbaar Ministerie in ieder geval twee drugslabs en een cocaïnewasserij aangetroffen. De politie nam ‘meerdere kilo’s aan verdovende middelen, meer dan 4 miljoen euro cash, diverse luxegoederen en meerdere vuurwapens’ in beslag.

Alleen al de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant doorzocht 35 huizen en pakte dertien mannen op. Ook politie-eenheden in Oost-Nederland, Oost-Brabant, Gelderland en Rotterdam deden meerdere invallen.

De afgelopen jaren wisten de opsporingsdiensten al meerdere keren succesvol versleutelde berichtendiensten te kraken. Dat begon al in 2016 toen het het Openbaar Ministerie beslag legde op miljoenen berichten die via de Ennetcom-server werden verstuurd. Een jaar later lukte dat met de server van PGP Safe. Op die manier wist justitie belastende berichten te vinden die nu worden gebruikt in het Marengo-proces tegen Ridouan T..

Hetzelfde deden rechercheurs bij versleutelde chatdiensten als EncroChat en SkyEcc. Zo wist de politie veel informatie te vinden over de werkwijze en identiteit van criminelen. Het kraken van de communicatiediensten, waarop criminelen zich veilig wanen, is voor de politie inmiddels een van de belangrijkste manieren om de georganiseerde misdaad aan te pakken.

Advocaten van verdachten waartegen pgp-berichten (‘pretty good privacy’) worden gebruikt vinden dat het OM rechtsbeginselen schendt met de verzameling van de versleutelde chats. Zo betoogde de advocaat van Ridouan T. Inez Weski vorig jaar dat het OM de privacy van ‘duizenden willekeurige burgers’ heeft geschonden. Toch gelden de pgp-berichten inmiddels wel degelijk als belangrijk bewijs. Over een andere strafzaak oordeelde de Hoge Raad vorig jaar dat het Openbaar Ministerie dergelijke berichten mocht gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden