Politie Noord-Limburg opent jacht op wiettelers

De politie richt zich de komende drie jaar op de aanpak van de grootschalige wietteelt in de regio Venray. Zij doet dat samen met justitie, woningcorporaties, belastingdienst, brandweer en de energieleverancier, zei een woordvoerder maandag....

ANP

De politie vermoedt dat er in de regio Venray in toenemende mate op grote schaal hennep wordt gekweekt, vooral in leegstaande boerderijen, stallen en champignoncellen. ‘Tot nog toe reageren we eigenlijk alleen maar op meldingen van overlast bij de aanpak van de hennepteelt. Nu gaan we gericht rechercheren en invallen doen’, aldus de politiewoordvoerder. Na en rond de invallen stelt het Openbaar Ministerie onderzoek in naar de criminele organisaties die achter de hennepteelt zitten, aldus de woordvoerder. De bedoeling is de organisaties gericht aan te pakken.

Eind oktober wordt beslist wie de gezamenlijke actie, onder de naam het Groene Goud, gaat coördineren. Dat gebeurt tijdens driehoeksoverleg tussen justitie, politie en overheden. Wiettelers in de gemeenten Sevenum, Horst aan de Maas, Venray, Meerlo-Wanssum, Gennep en Bergen moeten vanaf dat moment rekening houden met invallen.

Volgens de politie stropen criminelen in keurige kledij het platteland af en huren daar tegen hoge bedragen leegstaande panden. Echter ook mensen met een smalle beurs worden in toenemende mate het slachtoffer van deze criminelen. Zij staan een zolder, kelder of andere ruimte in huis af en zitten later met de zorgen en de ellende als de politie binnenvalt, aldus de woordvoerder.

Alleen boetes of enkele dagen gevangenisstraf deren de telers niet, aldus de politie. Het Groene Goud presenteert de teler de rekening op alle fronten. Hij moet de brandweer betalen voor het uitrukken wegens brandgevaarlijke situaties en het energiebedrijf voor het illegaal aftappen van stroom. Daarnaast krijgt hij een rekening gepresenteerd voor het ruimen van planten en installaties. De Belastingdienst zorgt voor een boete en een naheffing. Thuistelers mogen ook nog de daaropvolgende huisuitzetting betalen.

Limburg is voor wiettelers interessant door het grote afzetgebied in Duitsland en België. De hennepteelt wordt in belangrijke mate gecontroleerd door de georganiseerde misdaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden