Politie niet goed voorbereid op agressie burgers

De politie is niet voldoende voorbereid op de toenemende agressie van burgers tegen agenten. Dat blijkt volgens het NOS-Journaal uit een nog vertrouwelijk onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam naar het optreden van de politie tijdens conflicten met burgers....

Van onze verslaggever

Uit het conceptrapport Politiewerk in gevaarsituaties zou blijken dat agenten hun bevoegdheden niet kennen; dat ze onvoldoende getraind zijn in zelfverdediging en het verrichten van arrestaties; dat leidinggevenden het laten afweten; dat agenten angstig improviseren; en dat er nooit geëvalueerd wordt na afloop van een incident waarbij geweld tegen politie is gebruikt.

Aan het onderzoek werkten 66 agenten mee die de afgelopen jaren gewelddadig zijn bejegend. In Amsterdam, Rotterdam, Kerkrade, Almere en Den Haag kregen agenten de afgelopen maanden herhaaldelijk te maken met agressieve, soms gewapende, burgers.

Volgens P. van Zunderd, voorzitter van de raad van hoofdcommissarissen, worden agenten inmiddels beter voorbereid op gewelddadige burgers. 'De vaardigheidstrainingen zijn verdiept', zei hij tegen het NOS-Journaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden