'Politie moet homofoob gedrag registreren'

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de politie discriminatie en homofoob gedrag verplicht registreert. Dat bleek donderdag tijdens een debat over het homobeleid van staatssecretaris Ross (Volksgezondheid).

Op dit moment wordt geweld tegen en intimidatie van homoseksuelen niet verplicht door de politie geregistreerd. Staatssecretaris Ross beloofde de kwestie met minister Remkes van Binnenlandse Zaken te bespreken. Medio dit jaar krijgt de politie een nieuw programma dat het mogelijk maakt om zoektermen in te voeren.

Maar volgens Kamerlid Dittrich (D66) is het daarmee ook niet mogelijk om registratie bij het invoeren van een aangifte af te dwingen. Agenten kunnen er nog steeds omheen. Hij overweegt hier een motie over in te dienen en wist zich donderdag al gesteund door een meerderheid van PvdA, VVD, GroenLinks en CDA. De VVD tekende aan dat wel voorkomen moet worden dat de registratie kan leiden tot uitwisseling van persoonsinformatie over homo's met landen met een minder homovriendelijk regime.

Meer haast

Tijdens het debat bleek dat de Kamer vond dat het homobeleid van Ross niet voldoende opschiet. De fracties vinden dat Ross meer haast moet maken met het aanpakken van homodiscrimitie op scholen en dat ze moet zorgen dat homo's zich ook veiliger voelen in zorginstellingen, zoals bejaardenhuizen. Ross wil eerst met de Inspecties voor Onderwijs, Jeugdzorg en de Gezondheidszorg om de tafel gaan zitten, kijken wat er moet gebeuren en over drie maanden een plan aan de Kamer aanbieden. De meeste fracties vinden dat niet genoeg. Er liggen projecten op de plank, het geld is er, maar er gebeurt te weinig, constateerde de VVD.

De PvdA sprak er schande van gemeenten van het kabinet zelf mogen weten of ze ambtenaren van de burgelijk stand benoemen die weigeren homo's in de echt te verbinden. De Kamer heeft een tijd geleden gezegd dat nieuwe ambtenaren die de eed afnemen gewoon verplicht moeten worden om de wet uit te voeren. Maar Ross schreef onlangs in een brief dat gemeenten alleen maar hoeven te zorgen dat er een ambtenaar is die een homohuwelijk wil sluiten. Het kabinet weigert gewetensbezwaarden uit te sluiten.

Dittrich, die het dossier na drie jaar fractievoorzitterschap weer heeft opgepakt, constateerde dat er niet echt veel veranderd is. Op 1 april viert Amsterdam het vijfjarig bestaan van het homohuwelijk, homo's kunnen nu ook kinderen adopteren, zei de D66-er. Maar hij waarschuwde voor de wet van de remmende voorsprong.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden