NieuwsSteekincidenten

Politie: minderjarigen twee keer vaker betrokken bij steekincidenten

Steeds meer minderjarige jongeren zijn betrokken bij steekincidenten. In de laatste drie jaar is dat aantal ruim verdubbeld van 160 jongeren (2016) naar 380 (2019). Het aantal minderjarige slachtoffers is verdubbeld tot 200.

De messen van vijf jongens die in Amsterdam zijn opgepakt na een straatroof.  Beeld Politie Zuid-Buitenveldert
De messen van vijf jongens die in Amsterdam zijn opgepakt na een straatroof.Beeld Politie Zuid-Buitenveldert

Die landelijke trend blijkt uit cijfers die de NOS bij de Nationale Politie heeft opgevraagd. Ook is het aantal in beslag genomen steekwapens fors gestegen, van 454 messen drie jaar geleden tot 1.286 vorig jaar. Vooral bij jongeren van 12 tot en met 17 jaar steeg het aantal in beslag genomen messen sterk. Dat kan volgens de politie ook komen door de extra aandacht die ervoor is.

‘De betrokkenheid van minderjarigen bij steekincidenten is opvallend toegenomen, met name in de laatste twee jaar’, bevestigt Anja Schouten, bij de politie verantwoordelijk op dit onderwerp, tegenover de NOS. ‘We mogen het nooit normaal gaan vinden dat kinderen messen gebruiken of bij zich hebben.’

De politie heeft in processen-verbaal gezocht naar incidenten als openlijke geweldpleging, zware mishandeling en (poging) tot doodslag of moord, waarbij in de toelichting een beschrijving van een steekwapen en een werkwoordsvorm van steken staat. Mogelijk zitten er dubbelingen in de resultaten, maar dat verandert volgens de politie niets aan de stijgende lijn. De politie roept onder meer op tot controles van wapens in kluisjes op scholen.

Lees verder: Naar school zonder ontbijt – maar met een mes

Leerlingen die met messen naar school komen, leerlingen die op dodenlijsten staan: op het Bindelmeer College in de Amsterdamse Bijlmer is het de dagelijkse realiteit. Directie en docenten werken uit alle macht aan een veilig klimaat.

In de strijd tegen het toenemende wapenbezit en -gebruik door jongeren gaat Amsterdam preventief fouilleren. Met kleinschalige, gerichte en tijdelijke acties in de omgeving van scholen wil de politie het groeiende aantal incidenten, vooral steekpartijen, terugdringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden