'Politie met machinepistolen bewaakt EU-toppen in Amsterdam'

Politieagenten bewapend met machinepistolen zullen volgend jaar de marinebasis Marine Etablissement in het centrum van Amsterdam bewaken. In het complex zullen zeker twintig topoverleggen plaatsvinden tijdens het halfjaar dat Nederland voorzitter is van de Europese Unie.

De agenten zijn reeds opgeleid als speciale beveiligingsagenten. Beeld anp

Dat meldt Het Parool donderdag. De directe aanleiding voor het besluit zou de verhoogde terreurdreiging in Europa zijn sinds de aanslagen van 13 november in Parijs. Een woordvoerder van de politie Amsterdam wilde dat echter niet bevestigen tegenover de Volkskrant.

Het Scheepvaartmuseum en het terrein van de naastgelegen marinebasis zullen vanaf volgend jaar, wanneer Nederland gedurende een halfjaar de Europese Unie voorzit, als locatie dienen voor een twintigtal overleggen tussen ministers, Eurocommissarissen en andere topambtenaren van de EU.

'Zwaardere bewapening tegen terreur'

De politiebond ACP pleitte in januari voor meer slagkracht tegen extreem geweld van zwaarbewapende terroristen en criminelen. De directe aanleiding voor die oproep was de aanslag op de redactie van het Franse satireblad Charlie Hebdo. De bond stelde toen dat er meer en zwaarder bewapende politiemensen moesten komen.

'Tijdens die bijeenkomsten zullen een aantal politiemensen bewapend zijn met Heckler & Koch MP5-pistolen', zegt de woordvoerder. Op het precieze aantal agenten uitgerust met dit wapen wil de woordvoerder niet ingaan, maar volgens Het Parool zou het gaan om een eenheid van twaalf man. De agenten zijn reeds opgeleid als speciale beveiligingsagenten en behoeven derhalve geen extra training om de MP5-pistolen te hanteren.

Omwonenden zijn woensdagavond geïnformeerd over de extra maatregelen rondom het voorzitterschap van de Europese Unie. De bijeenkomsten van de ministers vinden plaats in het Scheepvaartmuseum. Het Europagebouw op het marineterrein, een wit paviljoen speciaal gebouwd voor het Nederlandse voorzitterschap, zal het decor zijn van besprekingen tussen topambtenaren van de EU.

'Open karakter'

In een reactie laat de gemeente Amsterdam weten dat de wijze waarop de zwaarder bewapende agenten zullen worden ingezet nog onderwerp van discussie is. De woordvoerder benadrukt dat het dreigingsniveau in Nederland onveranderd is en er geen concrete terreurbedreigingen bekend zijn omtrent het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

'Het evenement heeft een zo open mogelijk karakter en natuurlijk zullen waar nodig veiligheidsmaatregelen getroffen worden zoals dat ook gebeurt bij andere evenementen als de Troonswisseling, 200 jaar Koninkrijk en Sail.' Amsterdammers zullen volgens haar weinig hinder ondervinden van de extra veiligheidsmaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden