Update

Politie Manchester gaat uit van 'netwerk' rondom aanslag, zeven verdachten opgepakt

Twee dagen na de bloedige zelfmoordaanslag in Manchester wordt nog altijd jacht gemaakt op mogelijke handlangers van de aanslagpleger Salman Abedi. Zijn jongere broer Hashem Abedi is in Libië opgepakt door een Libische antiterrorisme-eenheid, meldt persbureau Reuters. Hij wordt ervan verdacht banden te onderhouden met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en zou van plan zijn een aanslag te plegen in de Libische hoofdstad. De politie in Manchester spreekt van een netwerk dat achter het bloedbad zit.

Agenten gaan Buckingham Palace in Beeld afp
Agenten gaan Buckingham Palace inBeeld afp

Woensdag werden door de Britse politie ook nog enkele personen opgepakt in verband met het onderzoek. Een van hen droeg bij zijn aanhouding een pakketje bij zich. De Britse politie zoekt nog uit wat erin zit. In totaal zijn er zeven arrestanten aangehouden, zes mannen en een vrouw. De vrouw is inmiddels weer vrijgelaten, tegen haar zal geen aanklacht worden ingediend, zo heeft de politie laten weten.

Onder de arrestanten zijn ook twee broers van de dader, Ismail en Hashem Abedi. De Abedi's zijn van Libische komaf.

De ouders die eerder als politieke vluchtelingen naar Engeland uitweken, zijn volgens Britse media teruggekeerd naar hun geboorteland. De vader, Ramadan Abedi, is volgens ooggetuigen die Reuters heeft gesproken woensdag ook opgepakt in Tripoli. De vader had eerder op woensdag gezegd dat hij nog niet was benaderd door de Britse justitie en dat hij nauwelijks kon geloven dat zijn zoon Salman betrokken was bij een terroristische aanslag.

Vijf keer gewaarschuwd

De autoriteiten zouden de laatste vijf jaar echter zeker vijf keer zijn gewaarschuwd voor de zelfmoordterrorist. Zo belden vrienden van hem de antiterrorismelijn nadat Abedi hen had verteld dat het 'prima was om een zelfmoordterrorist te zijn'.

Ook wisten de autoriteiten dat de vader van de aanslagpleger lid was van een aan Al Qaida gelieerde Libische groepering. Ook de moskee waar Abedi eerder kwam had de politie al eens gewaarschuwd dat de aanslagpleger aan het radicaliseren was, schrijft de Britse krant The Telegraph.

Familie van de omgekomen dader waarschuwde daarnaast de Britse politie, om te wijzen op het gevaar dat de man vormde. Met die informatie werd niets gedaan. Abedi stond wel op een zogenoemde watchlist van de autoriteiten, maar werd niet nauw gevolgd.

Volgens de Britse krant The Independent heeft de politie meer explosieven gevonden. Veiligheidsdiensten zouden zich zorgen maken over de vondst. Een van de gevonden explosieven is gecontroleerd tot ontploffen gebracht, zo meldt de krant op basis van anonieme bronnen.

Aanslagpleger Salman Abedi kwam zelf om het leven bij de Manchester Arena, maar de autoriteiten vrezen dat er nog handlangers vrij rond lopen. Zij zouden opnieuw kunnen toeslaan. De terreurdreiging in het land werd daarom dinsdagavond al opgeschaald naar het hoogste niveau.

Meer over de aanslag in Manchester

Een aanslag zou elk moment kunnen plaatsvinden. De Wisseling van de Wacht is voor onbepaalde tijd opgeschort en het parlement is voorlopig niet toegankelijk voor gewone burgers. Officieel is er geen noodtoestand maar het lijkt er in de praktijk wel op.

Dinsdag staat Manchester stil. De aanslag na afloop van een popconcert van Ariana Grande heeft niemand onbewogen gelaten. 'Het doelbewust vermoorden van kinderen, dat is een nieuw dieptepunt. Waar eindigt dit?'

Heeft Salman Abedi, de Libiër die maandagavond een zelfmoordaanslag pleegde in Manchester, zijn actie voorbereid in een trainingskamp van Islamitische Staat in Libië?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden