Politie mag voorlopig nekklem blijven gebruiken

De politie kan in ieder geval voorlopig de nekklem blijven toepassen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat activist Frank van der Linde tegen de Staat had aangespannen om het gebruik van de nekklem verboden te krijgen.

Activist Van der Linde en advocaat Jebbink voorafgaand aan kort geding over nekklem Beeld anp
Activist Van der Linde en advocaat Jebbink voorafgaand aan kort geding over nekklemBeeld anp

Volgens de rechter kan niet worden geconcludeerd dat de toepassing van een nekklem altijd onrechtmatig is. De politie mag gepast geweld gebruiken. Of dat geweld gerechtvaardigd en proportioneel was, moet in individuele gevallen beoordeeld worden.

Momenteel loopt er een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar het gebruik van de nekklem. Het is aan de minister om op basis van de bevindingen van dit rapport al dan niet actie te ondernemen, een rechter kan daar niet op vooruit lopen, oordeelt de rechtbank.

Van der Linde, die zelf ervaringen heeft met de nekklem, had een verbod geëist op het gebruik van de techniek, die wel wordt toegepast maar niet aangeleerd of getraind. De landsadvocaat betoogde dat de nekklem alleen in zeer uitzonderlijke gevallen wordt toegepast en dat hij bewust niet wordt aangeleerd, zodat de techniek alleen als laatste redmiddel wordt toegepast.

Van der Linde reageert teleurgesteld op de uitkomst van het kort geding. 'Je krijgt het gevoel dat er nog meer doden moeten vallen voordat er bezinning komt over waar we eigenlijk mee bezig zijn.' Begin van de zomer overleed de Arubaan Mitch Henriquez. Dat kwam hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek nadat hij was gearresteerd bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Bij zijn arrestatie werd de nekklem gebruikt.

Van der Linde begint een crowdfundingactie: hij moet de proceskosten betalen, oordeelde de rechter, en daar heeft hij geld voor nodig. Het gaat om 1400 euro.

Meer over de nekklem

Activist Frank van der Linde, die de nekklem meermaals aan den lijve ondervond, eist dat de greep verboden wordt tot het onderzoek van de inspectie Veiligheid en Justitie in 2016 is afgerond. Hoe haalbaar en wenselijk is zo'n verbod? Loes Singeling zette de voor- en tegenargumenten tegenover elkaar. [+]

'Een kleine fout in het aanleggen van de nekklem, al dan niet in combinatie met verzet, kan ernstige complicaties ten gevolge hebben.' Stoppen met die nekklem dus, schreef brigadier J.A. Barendrecht in een ingezonden brief aan de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden