Politie mag moslima niet meer ‘verstoren’

De politie in Amsterdam mag een jonge, tot de islam bekeerde vrouw niet meer hinderlijk volgen. Dit is de uitkomst van een kort geding dat de vrouw had aangespannen tegen de gemeente Amsterdam....

ANP

De rechter oordeelde donderdag dat ‘de zogeheten verstoringsmaatregelen' een inbreuk zijn 'op de persoonlijke levenssfeer van de vrouw’.

Volgens de politie zou de vrouw radicaliseren. Ze is streng gelovig, draagt traditionele islamitische gewaden en geeft mannen geen hand. Ook zou ze met een man omgaan die banden heeft met de Hofstadgroep. Dit ‘patroon’ is reden tot zorg. Op basis van deze indicatoren kreeg de politie toestemming de vrouw te ‘verstoren'. Dit bestaat uit het hinderlijk volgen van de vrouw, het surveilleren in haar straat en het observeren van haar huis.

‘De streng-islamitische geloofsovertuiging kan alleen een bijkomende omstandigheid vormen en mag op zichzelf geen reden tot verstoring zijn’, aldus de toelichting op de uitspraak. ‘De belangrijkste redenen waarop het besluit is gebaseerd de vrouw te verstoren, doen zich niet meer voor en er zijn geen concrete aanwijzingen dat dit binnen afzienbare tijd verandert.’

De politie zei cassettebandjes met teksten die oproepen tot de jihad te hebben gevonden in het huis van de vrouw. Aangezien hier geen proces-verbaal van is opgemaakt en aangezien de vrouw ontkent de bandjes te bezitten, oordeelde de rechter dat ook dit geen reden kan zijn om de vrouw te verstoren.

Bij de inval in het huis van de vrouw werden geen explosieven gevonden. Bovendien blijkt uit niets dat de vrouw nog steeds contact zou hebben met een man die banden heeft met de Hofstadgroep, aldus het vonnis. De rechter noemde de verstoring van de vrouw ‘buitenproportioneel en dus onrechtmatig’.

De raadsman van de moslima, mr. S. Jaasma, reageerde verheugd op het vonnis. ‘Verstoren is inbreuk maken op iemands leven en dat mag niet zomaar.’ De raadsman hoopt dat zijn cliënte en de buurt wat rust krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden