nieuwsanti-lockdowndemonstraties

Politie maakt einde aan onrustige demonstratie Malieveld, verricht zo'n 400 aanhoudingen

Nadat de sfeer op het Haagse Malieveld was omgeslagen, maakte de politie een einde aan de demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag.

Redactie
null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Inmiddels is de sfeer weer kalm, de betogers die nog op het Malieveld weigeren te vertrekken houden een sit-in. ‘Zij worden ingesloten door politie en ME’, aldus verslaggever Arnout le Clercq.

Op het Malieveld stond een protest gepland van actiegroep Viruswaanzin, maar dit werd vrijdag door de gemeente Den Haag verboden omdat er - mede dankzij een programma met tal van dj’s – te veel mensen op af zouden komen. Op social media werd vervolgens opgeroepen om alsnog naar het Malieveld te gaan. Niet om te demonstreren, maar om te picknicken: een zogeheten ‘Vrijheid Vaderdag Picknick’.

Hier kwamen honderden mensen, uit heel het land, op af die wilden protesteren tegen de coronamaatregelen. Uiteindelijk besloot waarnemend burgemeester Remkes rond 13.00 uur een korte demonstratie toe te staan, deze moest om 13.30 uur afgelopen zijn. Remkes gaf toch groen licht aan de demonstranten, omdat sprake was van een groep van een paar honderd mensen. Ze zouden voldoende afstand van elkaar kunnen bewaren op het Malieveld.

Demonstranten bij het Centraal Station in Den Haag. Beeld Arie Kievit
Demonstranten bij het Centraal Station in Den Haag.Beeld Arie Kievit

Volgens verslaggever Arnout le Clercq ging het aanvankelijk om een heel divers publiek. ‘Je zag hippies, mensen met colbertjes, ouders met kinderen, maar ook voetbalsupporters en mensen met capuchons en gezichtsbedekking.’ De sfeer was tot een uur of twee ‘broeierig’, maar niet grimmig, aldus Le Clercq. ‘Er werd gezongen, geklapt en muziek gemaakt. Mensen zaten op picknick-kleedjes.’

Rond half drie sloeg de sfeer snel om. Een deel van de betogers vertrok richting het centrum, dat door de politie werd afgesloten. Daar kwam het tot confrontaties tussen voetbalsupporters en de ME, aldus Le Clercq. Er werd vuurwerk afgestoken, en de ME voerde charges uit en zette een waterkanon in. Inmiddels is het iets rustiger geworden, en maakt de politie een einde aan de betoging. De politie is de demonstranten aan het omsingelen om ze nogmaals op te dragen te vertrekken. Daarbij zijn meer dan 400 aanhoudingen verricht, aldus de politie. Het gaat om mensen die rond 17.00 uur ondanks alle oproepen het Malieveld niet wilden verlaten. Bij Den Haag CS zijn vijf mensen aangehouden voor het gooien met stenen.

Onder de ruim 400 arrestanten op het Malieveld is ook Volkskrant-verslaggever Cor Speksnijder. Hij fietste zondag rond 17 uur nietsvermoedend een eind verderop op de Koninginnegracht, werd door de politie richting Malieveld gedirigeerd en kreeg daar te horen dat hij aangehouden is. Volgens de ME die het terrein heeft omsingeld zullen ze met een bus opgehaald worden om voorgeleid te worden. Speksnijder is verbijsterd. ‘Ik wil hier helemaal niet zijn, ik heb er niets mee te maken. Ik heb mijn perskaart laten zien, maar dat maakt geen enkele indruk. Ik sta hier nu al een uur.’

Politie omsingelt demonstranten op het Malieveld. Beeld ANP
Politie omsingelt demonstranten op het Malieveld.Beeld ANP

Ook in andere steden demonstraties verboden

Niet alleen in Den Haag, maar ook in andere grote steden zijn soortgelijke betogingen verboden. Na Den Haag, Utrecht en Maastricht kondigde de gemeente Amsterdam zaterdag ook een verbod aan voor een demonstratie tegen de noodwet en coronamaatregelen van het kabinet. De betoging van actiegroep ‘Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanzin’ stond gepland voor zondag en had plaats moeten vinden op het Museumplein.

De organisatie verwachtte in Amsterdam ongeveer vijfduizend deelnemers. Te veel voor het Museumplein, vond burgemeester Femke Halsema. Daarnaast sprak zij in een brief aan de organisatie het vermoeden uit dat het om dezelfde betoging ging die eerder op het Haagse Malieveld is verboden, met ‘niet nader gespecificeerde ‘muziek en sprekers’’. Het Museumplein is bovendien kleiner dan het Malieveld, schreef Halsema, op zondag zijn er meer passanten dan gewoonlijk en ‘de recente ervaring leert dat demonstraties onverwacht een zeer grote aanwas kunnen hebben’.

Viruswaanzin

Den Haag was de eerste gemeente die een dergelijke demonstratie verbood. De organisator is Viruswaanzin, een groep die felle kritiek levert op het regeringsbeleid. Er waren honderd mensen aangekondigd voor het protest op het Malieveld, maar er werden er uiteindelijk tienduizend verwacht. Door een programma met sprekers en dj’s werd het evenement groter dan veilig is, beargumenteerde de gemeente. Ze achtte het niet mogelijk de anderhalve meter afstand goed te kunnen waarborgen. Bovendien had het door de optredens meer weg van een evenement dan van een protest.

Vanwege de volksgezondheid zette de gemeente een streep door de demonstratie. De organisatie spande een kort geding aan bij de rechter, maar verloor deze vrijdagavond bij een spoedzitting. ‘Het Malieveld is niet van elastiek’, vatte waarnemend burgemeester Johan Remkes de situatie samen. ‘Mensenrechten kennelijk wel’, reageerde de organisatie verbeten.

Analyse Die coronamaatregelen: nergens voor nodig, meent de actiegroep Viruswaanzin. Wat klopt er van hun argumenten?

Achtergrond Steeds meer wordt Nederland een land in verwarring. Met elke versoepeling neemt ook de onvrede toe over de ‘willekeur’. De lijst met sectoren die in opstand komen, groeit met de dag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden