Politie lokaliseert verdachten door stealth-sms'jes te sturen

AMSTERDAM - De politie stuurt onzichtbare sms'jes naar verdachten om hun locatie te kunnen vaststellen. Met behulp van dergelijke stealth-sms'jes zijn bijvoorbeeld de twaalf Somaliërs gelokaliseerd die in december in Rotterdam zijn opgepakt als terreurverdachten. Volgens het Openbaar Ministerie wordt deze techniek al jaren toegepast om verdachten te kunnen vinden.


Het OM onderstreept dat stealth-berichten alleen worden verstuurd aan verdachten wier mobiele nummer al worden afgeluisterd. 'Dus met toestemming van de rechter-commissaris', stelt een woordvoerder. De tekstloze sms wordt volgens hem verstuurd om het mobieltje te activeren. Dan kan de politie zien welke zendmast op dat moment wordt gebruikt. Met een continue stroom stealth-berichten kan een bewegende verdachte worden gevolgd.


De bezitter merkt daar zelf niks van. Eenmaal 'onder de tap' heeft de politie geen speciale toestemming nodig voor het versturen van heimelijke berichten, en ook geen hulp van de telecomprovider. Het OM noemt de techniek een standaardwerkwijze die zij echter niet aan de grote klok hangt. 'We gebruiken het ook als iemand onvindbaar is en mogelijk zelfmoord overweegt.'


Telecomprovider Vodafone moet de politie helpen bij het afluisteren van mobiele nummers, als een rechter-commissaris dat gelast. De provider kan pas zien bij welke zendmasten het mobieltje zich bevindt, als het netwerk daadwerkelijk wordt geactiveerd. Dus als de gebruiker belt of een bericht verstuurt of ontvangt. Daarom stuurt de politie zelf berichten.


Daarna blijft het lastig een verdachte te vinden. In landelijke gebieden staan zendmasten kilometers uit elkaar, in de stad is het potentiële gebied kleiner, maar ligt aantal mogelijke adressen hoger.


De politie kan niet de microfoon of de camera van een mobieltje activeren, verzekert het OM. 'Die techniek bestaat nog niet.' Vodafone beaamt dat. Wel verkopen bedrijven als Apple en Kaspersky software waarmee een bezitter heimelijk zijn eigen mobiel kan sms'en na diefstal of verlies. Na het versturen van een code, zendt het mobieltje stiekem gps-coördinaten terug of wist alle persoonlijke bestanden.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden