nieuws

Politie lijdt verlies bij verkoop villa Bernard Welten, oud-korpschef strijkt zelf de winst op

Opnieuw is voormalig politiekorpschef Bernard Welten is opspraak geraakt. Welten kwam de afgelopen jaren met regelmaat in het nieuws door de riante financiële afspraken die hij met de politie had gemaakt. Nu blijkt de politie ook verlies te hebben geleden bij de verkoop van Weltens villa in Warmond, terwijl de Amsterdamse ex-hoofdcommissaris zelf profiteerde van de verkoop.

Tom Kreling
Oud-korpschef Bernard Welten van politie Amsterdam-Amstelland. Beeld Foto ANP
Oud-korpschef Bernard Welten van politie Amsterdam-Amstelland.Beeld Foto ANP

Het AD onthulde donderdag dat de politie in 2004 een fors bedrag meebetaalde bij de aankoop van de villa waar Welten ging wonen toen hij vanuit Groningen verhuisde om politiebaas in Amsterdam te worden. De politie werd voor 480 duizend euro voor bijna eenderde deel eigenaar van het woonhuis van Welten, dat in totaal 1,2 miljoen euro kostte. In 2017 kocht Welten de politie uit en werd zo de enige eigenaar van het huis. Hij betaalde de politie toen circa 322 duizend euro, waardoor de politie een verlies leed van 158 duizend euro. Welten zelf verkocht de villa recentelijk voor 1,3 miljoen euro.

Het verschil tussen het bedrag dat de politie had betaald en wat ze ontving voor haar aandeel, is ontstaan doordat de woning bij de aankoop in 2004 leegstond en in 2017 bewoond werd – door de familie Welten. Een lege woning is doorgaans meer waard dan een bewoonde.

Welten was ondanks meerdere pogingen niet bereikbaar voor commentaar. Aan het AD liet hij weten dat er helemaal niets onoorbaars aan de regeling is en het juist allemaal heel transparant is gegaan. ‘Er zijn een taxateur, een makelaar en een notaris aan te pas gekomen. Opener kon het niet.’

Goudgerande arbeidsvoorwaarden

Gedoe over de goudgerande arbeidsvoorwaarden van Welten is er als sinds zijn terugkeer van Groningen naar Amsterdam, waar zijn politiecarrière ooit begon. De toenmalige burgemeester Job Cohen wilde hem per se naar de hoofdstad halen, waarbij Welten het onderste uit de kan wist te slepen. Niet alleen kreeg Welten een riant salaris, maar ook nog eens de garantie dat hij dat na zijn vertrek tot aan zijn pensioen kon behouden. Dus toen hij in 2011 ‘buitengewoon adviseur’ werd bij de politie, behield hij zijn topsalaris van 255 duizend euro per jaar.

In 2017 besloot hij uiteindelijk zelf zijn contract bij de politie in te leveren. Dat leverde hem nog wel een eenmalig bedrag van 15 duizend euro op ter compensatie van pensioenverlies. Tegen deze krant zei Welten in 2016 dat hij het gezanik over zijn beloning heel vervelend vond en niet als grote graaier de geschiedenis in wilde gaan. Al bleef hij ook toen benadrukken dat er met zijn contract helemaal niets mis was.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de villa in 2014 werd gekocht. Dit klopt niet. Het werd in 2004 gekocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden