Politie legt 'virtuele slotgracht' om grote steden

De politie wil een 'virtuele slotgracht' leggen om steden te beschermen tegen criminelen en ongewenste vreemdelingen...

Van onze verslaggever Weert Schenk

Met moderne technieken zal via intensieve, niet altijd direct waarneembare controles op luchthavens, zeehavens, snelwegen, doorgaande routes in steden en in computernetwerken worden geprobeerd criminelen te ontmaskeren. In het nog niet gepubliceerde rapport Politie in ontwikkeling van de Raad van Hoofdcommissarissen van politie staat dat dit de enige manier is om de veiligheid in Nederland te vergroten. De nieuwe strategie is het antwoord op de toegenomen mobiliteit van de burger en het wegvallen van landsgrenzen waar mensen hun paspoort moesten tonen.

Traditioneel is de politie sterk georiënteerd op plaatsen, zoals de wijk, de markt, de stad. Maar misdadigers trekken zich niets meer aan van territoriale grenzen, terwijl het veiligheidsbeleid van de overheid daarop nog wel is gebaseerd .

Met moderne elektronica, geavanceerde computerprogramma's en gekoppelde databestandenworden als het ware nieuwe grenzen gecreëerd, waardoor de politie zicht krijgt op wie zich waar bevindt. Zo kan worden tegengegaan dat criminelen onderduiken in de anonimiteit. Aan de hand van bijvoorbeeld gezichtsherkenning en kentekens wordt doorlopend geregistreerd wie de stad binnenkomt. De politie verwacht dat zo potentiële en actuele bedreigingen van de veiligheid kunnen worden onderschept.

Het lokale politiewerk zal niet onder de nieuwe koers lijden, stellen de hoofdcommissarissen. De politie wil zelfs nog dichter bij de burger komen staan. De nieuwe norm is het vestigingsmodel van de huisarts: op elke vijfduizend inwoners minstens één agent voor de basispolitiezorg. Het nieuwe motto is 'waakzaam en dienstbaar'.

In het zogeheten visierapport, dat geschreven is door een commissie onder voorzitterschap van de Amsterdamse korpschef Bernard Welten, wordt verder uiteengezet welke bijdrage de politie de komende jaren aan de samenleving levert.

Een bezinning op het functioneren was nodig, aldus de samenstellers van het rapport, omdat de politie terechtgekomen is in een maalstroom van ontwikkelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden