Politie laat man lopen die plannen maakte voor misbruik 7-jarige

Politie Gelderland heeft een man laten lopen die in een chatbericht plannen maakte voor het seksueel misbruiken van een 7-jarig kind. Hoewel er een aangifte ligt en de afzender van het bericht bij de politie bekend is, is zijn computer niet in beslag genomen voor onderzoek.

Beeld ThinkStock

Het chatbericht is bij toeval gevonden door een tienerzoon op de computer van zijn nu 59-jarige vader. Hij heeft samen met zijn broer in de zomer van 2012 aangifte gedaan. De man is eerder beschuldigd van seksueel misbruik van zijn eigen kinderen, blijkt uit dossiers van de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg, die in het bezit zijn van de Volkskrant.

Met de twee broers van 17 en 19 gaat het erg slecht. Deze zaak lijkt de druppel die de emmer doet overlopen. De oudste woont in bij een pleegvader en gaat niet naar school. De jongste zit tegen zijn zin in een gesloten jeugdzorginrichting. Ze voelen zich door iedereen in de steek gelaten en kunnen niet verkroppen dat hun vader in een andere regio ongestoord een nieuw leven opbouwt.

Dominante pedo
In het bericht schrijft hun vader aan een kennis: 'Ik wil ff jou hulp in roepen. Ik heb al geruime tijd contact met dit ID (...) Ze zegt dat ze een pedomom is. Ze zoekt een dominante pedo die haar zoontje van 7 pervers en hard wil misbruiken.'

Hij vraagt de kennis contact te leggen met de buitenlandse moeder, omdat zijn Engels te slecht is. Later schrijft hij: 'Als dit echt is dan kunnen we een klein jongetje super misbruiken. Ik had al wel gezegd tegen haar dat de school er iets van zou gaan merken. Maar ze zegt steeds: homeschool here. Sommige ouders geven er de voorkeur aan kinderen thuis te onderwijzen. Als dat zo is dan heeft dat kind waarschijnlijk weinig directe contacten met de buitenwereld. Als dat zo is, is dat natuurlijk goud.'

Te weinig bewijs
De politie Gelderland heeft de man twee weken na de aangifte verhoord en de zaak daarna niet verder onderzocht. 'Na het verhoor is besloten het onderzoek af te ronden, omdat er te weinig bewijs is dat er concrete plannen waren om een strafbaar feit te plegen', zegt een woordvoerster. 'Er wordt in het chatbericht niet gezegd: dan en dan gaan we daar en daar een kind misbruiken.'

De computer van de vader is niet in beslag genomen of onderzocht, terwijl dat mogelijk meer concrete aanwijzingen had kunnen opleveren dat het kind wel degelijk in gevaar was. Volgens de politiewoordvoerster ging het om een 'schokkend bericht' en was de melding juridisch gezien ernstig genoeg om tot inbeslagname van de pc over te gaan. Ze kan niet precies duidelijk maken waarom geen verdere actie is ondernomen. 'Dat is altijd een afweging, een optelsom van omstandigheden. Dit is zo gelopen. Waren de omstandigheden net anders geweest, dan hadden we misschien wel zijn computer in beslag genomen.'

De politie doet geen uitspraken over wat de man in het verhoor heeft gezegd en welk element precies leidde tot de conclusie dat het misbruikplan 'niet concreet' was. Volgens Bureau Jeugdzorg verdedigt de man zijn chatbericht met de verklaring dat hij de moeder van het 7-jarige kind uit haar tent wilde lokken, zodat hij bewijs had om haar te ontmaskeren als kindermisbruiker.

Basisschool
Sinds de aangifte hebben de twee broers geen contact meer met hun vader. De man werkte als conciërge op een basisschool, maar is daar door deze kwestie ontslagen. Hij is naar een andere regio verhuisd.
De relatie tussen de vader en zijn kinderen is van jongsaf aan moeizaam geweest. In 2000 heeft de moeder van de jongens aangifte tegen hun vader gedaan, omdat zij het vermoeden had dat haar man haar zoontjes (toen 4 en 6) seksueel had misbruikt. Eerder hadden zijn dochters uit een eerdere relatie hem ook al van misbruik beschuldigd.

De moeder is met de jongens gevlucht. De zedenrechercheur die de kinderen destijds in een studio heeft verhoord, noemde de situatie 'zorgelijk', staat in het dossier. De officier van justitie zag toen echter onvoldoende grond voor vervolging.

Opgewonden
Aan de Raad voor de Kinderbescherming heeft de vader ontkend dat misbruik heeft plaatsgevonden en dat seksueel getinte opmerkingen van zijn zoons op een andere manier verklaard konden worden. Zo hadden de kleuters 'wel eens wat gezien' van de seks die hij had met zijn vrouw. Ook kwam het voor dat er een pornofilm op stond in de huiskamer terwijl een van de kinderen binnenkwam. Hij zei toen ook dat zijn oudste zoon 'hoe klein hij ook is', opgewonden kon raken als hij bij zijn moeder op schoot zat.

De Raad voor de Kinderbescherming noemde het 'aannemelijk dat er sprake is geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag'. Daarom werd in 2000 besloten dat de vader zijn kinderen een tijd niet mocht zien. In 2008, nadat het met de jongens was misgegaan bij hun zwakbegaafde moeder en in een pleeggezin, werden de kinderen toch weer bij hem in huis geplaatst. Hoewel er toen nog steeds veel zorgen waren over zijn gedrag, beargumenteerde Bureau Jeugdzorg de plaatsing bij de vader met de opmerking dat hij 'de meest beschikbare opvoeder' was.

 
Ik wil ff jou hulp in roepen. Ik heb al geruime tijd contact met dit ID (...) Ze zegt dat ze een pedomom is. Ze zoekt een dominante pedo die haar zoontje van 7 pervers en hard wil misbruiken.
Chatbericht man
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.