'Politie Kunduz voert legertaken uit'

KABUL - Het is niet realistisch dat politieagenten in Kunduz die worden opgeleid door Nederlanders niet kunnen of zullen worden ingezet voor militaire taken. Dat laat de politiechef van Kunduz donderdag per telefoon weten aan de correspondent van de Volkskant in Afghanistan.

Een Duitse politieman traint dinsdag Afghaanse politiemensen in opleiding in het police trainingscentre in Kunduz.Beeld anp

Zijn mening wordt gedeeld door de hoogste politiebaas in Afghanistan en de woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

'Kunduz is momenteel verwikkeld in een oorlog. In deze omstandigheden is het onlogisch en onrealistisch dat je politie puur inzet voor civiele taken zoals misdaadbestrijding', aldus de politiechef van Kunduz, Maulana Abdul Rahman Said Khail.

Politie wordt nu actief ingezet
Momenteel wordt politie in Kunduz reeds ingezet om Taliban actief te bestrijden in heel de provincie. Zo bevindt de politiechef zich tijdens het telefoongesprek in het district Emam Saheb, waar hij zijn mannen aanvoert in een 'operatie' tegen Taliban. De districten Ali Abad en Char Dara waren een maand geleden aan de beurt. Het district Archi volgt binnenkort.

Ook ongewild raakt politie in Kunduz regelmatig betrokken bij vechtoperaties. 'De politie van Kunduz wordt continue aangevallen door Taliban of andere gewapende groepen', vertelt Said Khail. 'Vandaag nog is een verkeersagent omgekomen bij een aanslag. Als agenten worden aangevallen zullen ze uiteraard reageren met een wapen.'

Praktische bezwaren

De politiechef is niet van slechte wil, zegt hij, maar wijst op praktische bezwaren. 'Natuurlijk willen wij ook graag onze politie inzetten voor bijvoorbeeld misdaad- en drugsbestrijding. Als de situatie stabiel is in Kunduz, zou dat ook een goed idee zijn. Maar nu we zijn verwikkeld in een conflict in Kunduz, is het niet logisch dat politie niet mee vecht', zegt de politiechef van Kunduz.

'Wij willen heel graag dat Nederlandse trainers naar Kunduz komen om politie te trainen', zegt Said Khail ook. 'Maar als Nederland alleen onder deze omstandigheden trainers wil sturen en geen gevaar wil lopen, dan is het misschien niet verstandig om naar Afghanistan te komen.'

De politiechef benadrukt overigens dat als de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, Bismillah Khan, aan de Nederlanders belooft dat de door hen getrainde agenten niet worden ingezet worden voor vechtoperaties, hij dat '100 procent' zal accepteren. 'Ik volg bevelen op.'

Onmogelijk
De woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laat echter óók weten dat het voor Afghaanse agenten onmogelijk is om geen militaire acties uit te voeren. Woordvoerder Zemarai Bashery zei donderdag tegen journalisten dat gewoon politiewerk weliswaar de eerste taak is van agenten, 'Maar als je aangevallen wordt, moet je je verdedigen. En we worden aangevallen. Afghanistan is een onveilig land.'

Van de Afghaanse politieagenten zijn er vorig jaar 1261 omgekomen in diverse delen van het land. 'Zij zijn niet gedood door zakkenrollers en inbrekers. Ze zijn gesneuveld bij gevechten met de rebellen. Je kunt de agenten niet vertellen dat ze geen rebellen moeten bestrijden', aldus de woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Paramilitairen
Ook generaal Hanif Atmar, hoofd van de Afghaanse politie, beschouwt zijn agenten als een soort paramilitaire groep, stelde hij donderdag in het NAVO-commandocentrum in Brunssum tijdens een conferentie over de Afghaanse politie: 'De Afghaanse politie zou de sympathie van de burgers moeten winnen, maar is feitelijk een soort paramilitaire groep. Daar is een verschil waar we vanaf moeten. Maar de huidige moeilijke situatie dreigt dat gat nog te vergroten'.

Probleem is volgens de generaal dat de politie oploopt tegen terroristen met raketwerpers en andere zware wapens. De terroristen winnen aan kracht in bepaalde gebieden, stelt de generaal. De bedoeling is wel dat de politie op den duur meer gewoon politiewerk gaat doen. Maar onzeker is wanneer dat gaat beginnen. Dat hangt af van de kracht van de rebellen.

De betrokken Afghaanse functionarissen willen niet ingaan op het mogelijke morele dilemma dat binnen één politie-eenheid zou kunnen ontstaan als door Nederlandse getrainde agenten niet mogen meedoen aan vechtoperaties, terwijl hun directe collega's, die zijn getraind door Duitsers of Amerikanen, wel naar het front moeten om Taliban te bestrijden.

Stadspolitie
De gouverneur van Kunduz is optimistischer over het plan van de Nederlandse regering en spreekt tegen dat er sprake zou kunnen zijn van een moreel dilemma. 'Wij hebben in Kunduz-Stad ook civiele politie nodig. Als de Nederlanders dat willen, kunnen wij honderd procent garanderen dat hun trainees niet bij vechtoperaties zullen worden ingezet', aldus gouverneur Mohammad Anwar Jigdalig per telefoon vanuit Kunduz.' We kunnen de Nederlandse trainees specifiek inzetten als stadspolitie in Kunduz om misdaad te bestrijden of om stadsgrenzen te bewaken.'

De gouverneur zou dus bereid zijn om voor de Nederlanders een onderscheid te maken tussen 'vechtpolitie' en civiele stadspolitie. Hij zegt echter niet te kunnen garanderen dat civiele poltie getraind door Nederlanders niet zelf wordt aangevallen. 'Taliban zijn erg gevaarlijk. Ze vallen zelfs burgers in moskeeën aan.' Ongewild zouden de 'Nederlandse getrainde agenten' van Kunduz dus wel verwikkeld kunnen raken in vuurgevechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden