Update

Politie krijgt meerdere tips over Els Borst

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de dood van Els Borst, heeft sinds gisteren tips binnengekregen van mensen, die menen dat zij de oud-minister na zaterdagavond nog hebben gezien. Ook hebben zich mensen gemeld die in de afgelopen maanden contact met haar hadden. Alle tips worden uitvoerig nagetrokken, aldus een woordvoerder.

Politie en media gisteren bij de woning van Els Borst in Bilthoven. Beeld anp

De politie weet nog niet precies wanneer Borst om het leven is gekomen. Ze is maandagavond dood in haar garage in Bilthoven gevonden. Zaterdag aan het eind van de dag vertrok ze van het D66-congres in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Wat er in de tussentijd is gebeurd en wanneer ze is overleden, is ook na sectie nog niet precies vastgesteld.

Het onderzoek in en rond de woning aan de Ruysdaellaan is voorlopig klaar, zegt de politiewoordvoerder. Het team grootschalige opsporing werkt in het weekeinde op volle sterkte door.

Het onderzoek van politie en justitie moet nu zijn beloop hebben, zo herhaalde premier Mark Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie. Het kabinet hoopt dat de zaak snel kan worden opgelost.

Rutte bij herdenkingsdienst
Morgenochtend wordt voor de oud-politica een herdenkingsdienst gehouden in de Domkerk in Utrecht. Borst wordt daarna in besloten kring begraven. Premier Mark Rutte, minister Edith Schippers (Volksgezondheid en Welzijn), minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur, Wetenschap) en Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn zullen aanwezig zijn. Namens het Koninklijk Huis komt Marco Hennis, grootmeester van koning Willem-Alexander. Het Domplein in Utrecht en het gebied tussen de Domtoren en de kerk zijn morgenochtend vanaf 8 uur afgezet wegens de dienst.

De Eerste en Tweede Kamer herdenken de vicepremier dinsdag. In beide Kamers zal Rutte aan het begin van de plenaire vergadering kort spreken. Familie van Borst zal bij beide herdenkingen aanwezig zijn.

VVD, SP en GroenLinks leggen uit respect voor Els Borst hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in de Utrechtse binnenstad morgen stil. Voor de afzettingen rond het huis van Borst zijn inmiddels bloemen gelegd. Verschillende mensen kwamen vandaag langs om met een boeketje eer te betonen aan de 81-jarige minister van Staat.

Els Borst in 2011. Beeld epa

Moord of doodslag
Al sinds maandagavond is de politie bezig met tactisch en forensisch onderzoek in en bij haar huis. Diezelfde avond had al een uitgebreide schouw van het lichaam plaats. Dinsdag werd er eerst een CT-scan op haar lichaam uitgevoerd in Maastricht. Bij zo'n scan wordt er gekeken naar eventuele botbreuken en letsel in de inwendige organen, spieren en schedel. Daarna is er sectie verricht door twee forensisch pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut.

Het onderzoek moet gaan uitwijzen of er sprake is van moord of doodslag. 'We gaan uit van een misdrijf, maar wat er precies is gebeurd weten we nog niet', aldus Bac. Het is volgens hem mogelijk dat de oud-minister een inbreker tegen het lijf is gelopen in haar woning in Bilthoven, die haar heeft gedood.

Een gerichte aanslag op het leven van de D66-politica en dus moord kan ook nog niet worden uitgesloten. De politie gaat graven in de contacten die de minister van Staat in de laatste maanden van haar leven heeft gehad. 'Onder andere om vast te stellen of ze mogelijk is bedreigd', aldus plaatsvervangend politiechef Woelders. Het team grootschalige opsporing (TGO), dat onderzoek doet naar het misdrijf, vraagt iedereen die de afgelopen tijd contact met Borst had zich te melden.

Politie doet onderzoek bij het huis van Els Borst, maandagavond. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden