NieuwsNationale Politie

Politie krijgt 1.100 agenten erbij, maar capaciteit blijft nog jaren een probleem

De Nationale Politie wordt structureel uitgebreid met 1.100 agenten. Daaronder zijn 770 wijkagenten, 170 rechercheurs voor de bestrijding van zware criminaliteit, en 170 specialisten voor cybercrime en internationale samenwerking.

Remco Meijer
Agenten tijdens een grote internationale controle.  Beeld ANP
Agenten tijdens een grote internationale controle.Beeld ANP

Dat hebben minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en korpschef Erik Akerboom vrijdag op een gezamenlijke persconferentie bekendgemaakt. Zij presenteerden een door de ministerraad goedgekeurd meerjarenplan, dat tegelijkertijd naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

De personele uitbreiding is mogelijk doordat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie door afspraken in het regeerakkoord jaarlijks 291 miljoen extra hebben uitgetrokken voor de politie. Bij de Nationale Politie, met een begroting van 5,5 miljard, werken in totaal zo’n 60 duizend mensen.

Verder gaat 64 miljoen naar verbetering van de ict, al jaren een hoofdpijndossier bij de politie. Voor de Politieacademie in Apeldoorn, waar aspirant-agenten worden opgeleid, is 16 miljoen extra beschikbaar. De politie moet de komende jaren 17 duizend nieuwe agenten opleiden om de enorme uitstroom van oudere dienders te ondervangen. Omdat hier een aantal jaar overheen gaan, zal de politie voorlopig nog niet van het huidige capaciteitstekort verlost zijn.

Grapperhaus: ‘Ik wil het niet mooier maken dan het is. De komende jaren staat de politie-inzet nog onder druk.’ Ook Akerboom zei dat de gevolgen van de pensioengolf voelbaar zullen zijn. ‘De druk op de roosters zal eerst nog toenemen.’ Hij hoopt dat de politie daarom ook na deze kabinetsperiode over de extra gelden kan beschikken.

Eind vorig jaar evalueerde een commissie onder leiding van topambtenaar Wim Kuijken de omvorming van de vroegere regiopolitie naar de Nationale Politie per 1 januari 2013. Een van zijn bevindingen was dat door de centralisatie van de politie te veel macht bij de minister van Justitie was komen te liggen. Voorheen viel de politie mede onder de minister van Binnenlandse Zaken.

Tegelijk met het meerjarenplan maakte Grapperhaus bekend de bevindingen van Kuijken over de ingrijpende reorganisatie in hoofdlijnen over te nemen. Dat betekent dat korpschef Akerboom meer ruimte krijgt om eigen keuzes te maken binnen de politiebegroting. ‘Dat geeft mij de mogelijkheid om de beste mix te vinden tussen mensen en technologie’, aldus Akerboom. Ook zijn positie in het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP) wordt versterkt, waardoor hij op zijn beurt meer ruimte kan geven aan lokale sturing van de politie.

Grapperhaus zei verder dat voorlopig geen structurele veranderingen te verwachten zijn bij de Nationale Politie, om nieuwe onrust te vermijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden