Politie kan sneller preventief fouilleren

De politie kan straks eerder preventief gaan fouilleren. Burgemeesters kunnen een gebied aanwijzen waar de politie maximaal twaalf uur lang mensen mag onderzoeken op wapens, bijvoorbeeld als er een gevecht uitbreekt tussen voetbalsupporters. Ook kunnen burgemeesters met een noodverordening bepalen waar de politie kan overgaan tot deze maatregel als er rellen dreigen.

Beeld anp

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag voor advies heeft rondgestuurd aan verschillende instanties. Met de maatregel voor twaalf uur fouilleren kan de burgemeester veel sneller inspelen op incidenten die zich plotseling voordoen. Hij hoeft dan niet meer te wachten op instemming van de gemeenteraad. De hulpofficier van justitie kan de politie de opdracht geven direct in actie te komen.

Noodverordening
Een burgemeester krijgt ook standaard de bevoegdheid om een noodverordening voor preventief fouilleren af te geven voor een bepaald gebied. Nu is dat in veel gemeenten nog geregeld via een aparte verordening. Ook met deze bevoegdheid kan de burgemeester gemakkelijker ingrijpen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ongeregeldheden die zich rond grote evenementen kunnen voordoen, zoals een feest rond de jaarwisseling. Zolang de noodverordening geldt, kan de politie fouilleeracties houden in het aangewezen gebied.

Het wetsvoorstel regelt ook dat agenten arrestanten altijd kunnen onderzoeken op wapens of drugs in hun kleding of tas. Nu kan dat alleen als er gevaar dreigt voor de arrestant of voor de agenten zelf. Omdat agenten geregeld verdovende middelen aantreffen in de mond of de oksel van een verdachte die de politiecel ingaat, mag een agent ook aan het lichaam op zoek gaan naar verboden spullen als de omstandigheden daarom vragen. Nu kan dat alleen in bijzondere gevallen. Agenten krijgen daarmee dezelfde bevoegdheden als gevangenispersoneel.

In het regeerakkoord was al aangekondigd dat de mogelijkheden voor preventief fouilleren ruimer zouden worden.

Werktijdregeling
Daarnaast wil Opstelten ingrijpen in de werktijdregeling van de politie, meldt de NOS. Volgens de minister is die nu te riant, wat de inzetbaarheid van agent in de weg zit.

Zo hebben agenten recht op 26 vrije zondag per jaar. In veel andere sectoren staat dat minimum op 13. Ook mogen agenten op z'n hoogst 9 uur achter elkaar worden ingeroosterd. Dat is bij andere bedrijven vaak 12 uur.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Ivo OpsteltenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden