Politie kamt woonwagenkamp Vinkenslag uit

Bij een inval op woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht heeft de politie donderdag acht mensen gearresteerd. Op twee andere kampjes en in drie woningen werden nog eens vijf mensen opgepakt....

Elf personen zijn in verzekering gesteld op verdenking van betrokkenheid bij de wegblokkade afgelopen woensdag. Twee personen die verzet pleegden bij de inval op Vinkenslag, zijn in de loop van de dag weer vrijgelaten.

De grootscheepse politie-inval, waarbij driehonderd agenten en ME'ers waren ingeschakeld, was een reactie op het woensdagmorgen urenlang blokkeren van een kruispunt op de A2 door bewoners van Vinkenslag en andere woonwagenkampen. Het Openbaar Ministerie wil de actievoerders vervolgen wegens versperring van de openbare weg waardoor de verkeersveiligheid in gevaar is gekomen.

Persofficier Smit sluit nog meer arrestaties de komende dagen niet uit: 'We zoeken iedereen die we kunnen verdenken van betrokkenheid.'

Tijdens de inval op Vinkenslag bleken veel verdachten niet thuis te zijn. Tot de arrestanten behoort ook Wies Lutgens, die woensdag optrad als woordvoerster van de betogende kampers.

De inval werd ook benut om Vinkenslag te controleren op illegale activiteiten. Burgemeester Leers was dat al langer van plan, na signalen over illegale wietteelt. De blokkade heeft die inspectie versneld. De politie vond gisteren twintig hennepkwekerijen met in totaal twaalfduizend planten. Vorig jaar mei werden bij een politie-inval al dertig kwekerijen met vijftienduizend planten ontmanteld en vernietigd. 'Men vervalt in oude fouten', constateerde Leers. Ook trof de politie een partij van honderd airco's aan die vermoedelijk gestolen zijn.

Tijdens de politie-actie, die twaalf uur duurde, werd Vinkenslag hermetisch afgegrendeld en moesten alle bewoners in hun woning of woonwagen blijven. De politie doorzocht alle 39 loodsen. Vier daarvan werden met de grond gelijk gemaakt, omdat ze of illegaal waren neergezet of opnieuw voor hennepteelt werden gebruikt.

Familie, vrienden en bewoners van andere kampen protesteerden bij de ingang tegen het massale politie-optreden, waarbij ook vier pantserwagens werden ingezet.

Bij vlagen was de sfeer grimmig. 'Dit lijkt de Tweede Wereldoorlog wel', zei een vrouw die voortdurend per mobiele telefoon contact hield met haar zus in het kamp. 'Belachelijk', sneerde een ander. 'Deze actie duurt veel langer dan onze blokkade van gisteren.'

Leers krijgt voor zijn aanpak inmiddels bijval uit Den Haag. Oppositiepartij PvdA meent dat de regering de CDA-burgemeester moet steunen als hij de actievoerders aansprakelijk gaat stellen voor de schade die ze tijdens hun wegblokkade hebben aangericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden