Politie Irak weer doelwit aanslag

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft maandag een verrassingsbezoek gebracht aan Irak om de opbouw van het nieuwe Iraakse politiekorps te inspecteren....

ReutersAP en AFP

'Het is duidelijk dat de Iraakse veiligheidstroepen nog niet in staat zijn de beveiliging van het land over te nemen', zei generaal Mark Kimmitt op een persconferentie met Rumsfeld.

Maar de Amerikaanse minister toonde zich optimistisch: 'Iedere keer dat ik hier kom zie ik verbeteringen. Afgelopen juni en juli waren er geen Iraakse politiekorpsen, vandaag in februari 2004 zijn er meer dan 210 duizend Irakezen tot de veiligheidstroepen toegetreden.' De VS willen de macht op 30 juni overdragen aan de Irakezen.

De verkiezingen die noodzakelijk zijn voor het vormen van een democratisch Iraaks bestuur kunnen volgens VN-secretaris-generaal Kofi Annan pas begin 2005 worden gehouden. Zoveel tijd kost het om een wettelijk kader voor de verkiezingen te scheppen.

Kofi Annan baseerde zijn uitspraken op het maandag verschenen rapport van de speciale VN-gezant Lakhdar Brahimi, die deze maand bezoeken heeft gebracht aan de diverse Iraakse politieke en geestelijk leiders.

Alleen als er 'onmiddellijk wordt begonnen met de voorbereidingen en er behoorlijk snel politieke consensus wordt bereikt' is mogelijk al eind 2004 verkiezingen te houden, aldus het rapport. Maar de VN achten het niet waarschijnlijk dat al voor mei kieswetten zijn opgesteld - daarna zijn nog zeker acht maanden nodig voordat daadwerkelijk de stembureaus open kunnen gaan.

In zijn rapport geeft Brahimi geen aanbevelingen over een interim-bestuur na de machtsoverdracht van 30 juni, een datum waar ook de VN aan vasthouden. 'Feitelijk ieder Irakees die de delegatie heeft ontmoet benadrukte dat het een deadline is die moet worden aangehouden.'

Het is waarschijnlijk, vertellen functionarissen van de VN, dat Brahimi volgende maand terugkeert naar Irak om deel te nemen aan de onderhandelingen over een overgangsregeling als de VS en de Irakezen er zelf niet uitkomen. Brahimi somt in zijn rapport wel alvast de verschillende opties op, variërend van een 'technocratische' regering tot het uitbreiden van de huidige bestuursraad die dan een regering selecteert.

Saddam-getrouwe strijders vormen steeds minder een bedreiging voor de stabiliteit in Irak, hebben Amerikaanse officieren Rumsfeld verteld. Maar daar staat tegenover dat de dreiging die uitgaat van de zelfmoordterroristen groeit. Zo voedde de zelfmoordaanslag in Kirkuk ook weer de angst dat de spanningen tussen Koerden, Arabieren en Turkmenen in Noord-Irak zullen toenemen.

Rumsfeld greep die observaties aan om nog eens de gebrekkige grenscontroles van Syrië en Iran aan de orde te stellen. Jihadstrijders glippen gemakkelijk via de buurlanden Irak binnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden