Politie-inval in Fort Oranje

Er zijn acht arrestaties verricht en duizenden euro's belastingschuld gevorderd. Een Hongaar die zijn papieren had ingeleverd, sliep in een beschimmeld bed. Is dit nog wel een camping?

AMSTERDAM - Met 170 man sterk heeft de politie maandagochtend om half zes de beruchte camping Fort Oranje overvallen in het Noord-Brabantse Rijsbergen. Ze klopte aan bij het merendeel van de 700 stacaravans. 'Het is een vrijplaats waar mensen alles kunnen doen dat het daglicht niet kan verdragen', aldus burgemeester Leny Poppe-de Looff van de gemeente Zundert.


Niet eerder ondernam de gemeente zo'n grote actie tegen Fort Oranje. Maanden van voorbereiding zijn eraan voorafgegaan. Naast de gemeente en de politie deden uitkeringsinstantie UWV, de GGD en de Belastingdienst mee. De opbrengst: acht aanhoudingen, 3.000 euro aan openstaande belastingschulden, zeventig gevallen van toeslagfraude, een distilleerbedrijfje opgerold.


De camping ligt al jaren onder een vergrootglas. Vorige week vond de politie er nog hennepplanten en -stekjes, en een isolater die hennep-resten tot hasj verwerkt. In een caravan troffen zij een Hongaarse man aan die in een beschimmeld bed sliep, kapotte kleren droeg en hard moest werken voor wat eten, drinken en sigaretten. Zijn papieren waren hem ontnomen. Vrijdag werd een tweede persoon aangetroffen, eveneens zonder papieren en wonend in een houten hok.


'De camping heeft wat extra aandacht nodig', zegt wijkagent Maarten Brink, speciaal aangesteld voor het toezicht op Fort Oranje. Gemiddeld komt hij er twee of drie keer per week. De wijkagent die Rijsbergen (6.554 inwoners) onder zijn hoede had, kon de camping er niet meer bij hebben. 'Fort Oranje is een vergaarbak van vanalles', zegt Brink. 'Er wonen gewone mensen die niemand kwaad doen, maar ook veelplegers die onderdak zoeken en Fort Oranje als uitvalsbasis gebruiken.'


Fort Oranje opende zijn deuren in 1974. Jarenlang was de camping een populaire bestemming voor Rotterdammers, Hagenaars en andere Randstedelingen die het Brabantse groen opzochten. 'Een typische familiecamping vol stacaravans', zegt burgemeester Poppe-de Looff. Maar het aantal toeristen nam af en de camping verloederde. 'De laatste tien, twintig jaar is het steeds minder vanzelfsprekend geworden dat kinderen de stacaravans van hun ouders willen gebruiken.'


Daarvoor in de plaats kwamen arbeidsmigranten en seizoenarbeiders uit Midden- en Oost-Europa, niet zelden gehuisvest door malafide uitzendbureaus en makelaars.


In de zomer plukken de Polen, Bulgaren en Roemen aardbeien in de omgeving, 's winters werken ze in de kassen.


In 2002 nam de omstreden vastgoedhandelaar en gepromoveerd biochemicus Cees Engel de camping over. In Rotterdam had Engel sinds de jaren tachtig voor miljoenen aan panden opgekocht. Nadat hij jarenlang tegen hoge bedragen woningen van bedenkelijke kwaliteit had verhuurd, wilde de gemeente van hem af. De gemeente Rotterdam nam de panden een paar jaar geleden voor vele miljoenen van Engel over.


In Rijsbergen ging Engel op gelijke voet door, aldus burgemeester Poppe-de Looff. De caravans werden nauwelijks nog onderhouden en uitbesteed aan malafide verhuurders. Poppe: 'Volgens de GGD woont zeker 85 procent van de mensen hier onder erbarmelijke omstandigheden.'


Overwinteraars

De gemeente zit Engel daarom al jaren dicht op de huid. In 2011 strandde een poging om het park te sluiten omwille van brandgevaar in de rechtbank van Breda. Een boete van 500 duizend euro hoefde Engel volgens de Raad van State niet te betalen.


'De laatste toeristen zijn door de gemeente verjaagd', klaagt Engel over de opstelling van de gemeente. Nu wonen er nog zo'n tweehonderd 'overwinteraars' in een veertigtal caravans. Engel: 'Mijn camping is een laatste redmiddel voor mensen die uit hun huis gezet zijn, die ruzie met hun vrouw hebben, of die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.'


De permanente bewoners zijn de gemeente een doorn in het oog, zegt burgemeester Poppe-de Looff. De wet staat niet toe dat mensen vast wonen op plekken die voor recreatie bedoeld zijn. Maar vooral gaat het de gemeente om de omstandigheden waaronder mensen er wonen. Poppe-de Looff: 'In sommige gevallen wonen er wel acht of negen mensen in slecht onderhouden caravans.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.