Politie: inval café Amsterdam-Zuidoost was terecht

De Amsterdamse politie heeft geen grenzen overschreden en niet gediscrimineerd tijdens een grootschalige inval in een café in de Bijlmer begin juni....

ANP

Agenten pakten tijdens de inval in Grand Café Het Vervolg ruim honderd illegalen op met het doel criminaliteit door West-Afrikanen tegen te gaan. De actie leidde tot veel kritiek. Zo vroeg Cohen zich af of het oppakken van illegalen wel de juiste manier is om criminaliteit te bestrijden. Actiegroepen in Amsterdam-Zuidoost stelden dat agenten tijdens de inval alleen niet-blanke bezoekers van het café controleerden, terwijl blanken konden vertrekken.

De politie zegt dat criminelen gebruik maken van hun illegaliteit, waardoor ze moeilijk traceerbaar zijn. ‘Gebruik van het strafrecht is dan niet altijd het meest effectieve wettelijke instrument.’ Agenten vielen het café daarom binnen op grond van de Vreemdelingenwet. ‘Op basis van praktische overwegingen’ is toen een onderscheid gemaakt tussen mensen met een Nederlands identiteitsbewijs en mensen die dit niet hebben.

Volgens de politie hebben opsporingsgegevens en de resultaten aangetoond dat er een verband is tussen criminaliteit en illegaliteit. Van de 103 aangehouden personen van wie de identiteit niet onmiddellijk kon worden vastgesteld, bleken er 33 onder andere namen bij de politie bekend te zijn. Verder bleek dat 37 personen gelinkt konden worden aan verdachte of ongebruikelijke transacties.

Het doel van de inval was internetfraude aan te pakken van voornamelijk Nigeriaanse netwerken in Amsterdam-Zuidoost. Vanuit dit stadsdeel versturen de netwerken duizenden spam e-mails aan internetgebruikers met misleidende, maar financieel aantrekkelijke aanbiedingen. De netwerken maken hierbij gebruik van honderden namen van personen, banken, advocatenkantoren en overheidsdiensten.

De UPC-mailserver in Zuidoost is door het versturen van spamberichten al meerdere malen overbelast geweest. Verder heeft de politie informatie dat een top 60 van Nigerianen in het stadsdeel in anderhalf jaar tijd 5500 verdachte of ongebruikelijke transacties heeft verricht. Uitgaande van een gemiddeld transactiebedrag van 3000 euro, komt het totale fraudebedrag hierdoor uit op 16,5 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden