Politie Indonesië doodt ‘terroristen’

De Indonesische politie heeft naar eigen zeggen opnieuw een grote slag geslagen in de strijd tegen het terrorisme. Bij drie invallen even buiten de hoofdstad Jakarta heeft zij drie vermoedelijke terroristen doodgeschoten.

Van onze correspondent Michel Maas

Een van de drie zou ‘Dulmatin’ zijn, een van de laatste nog levende kopstukken van de terreurorganisatie Jemaah Islamiyah, maar dna-onderzoek moet uitwijzen of het hem echt is.

De politie deed de invallen in Tangerang, een satellietstad van Jakarta. Zoals bij dit soort acties in Indonesië gebruikelijk is, werd ook nu geen enkel risico genomen: de agenten van de antiterreurbrigade ‘Densus 88’ openden meteen het vuur.

Bromfiets

Twee verdachten werden doodgeschoten toen zij op een bromfiets probeerden te vluchten. De derde werd doodgeschoten achter zijn computer.

Deze verdachte zou volgens de Indonesische media ‘Dulmatin’ zijn, een man op wiens hoofd de VS een premie van 10 miljoen dollar (7 miljoen euro) hebben gezet.

Volgens de politie was de doodgeschoten terrorist de leider van een nieuwe groep terroristen die onlangs is opgerold in de provincie Atjeh. De groep beraamde volgens een woordvoerder van de Indonesische politie een aanslag op ‘een zeer belangrijk persoon’. De media wezen meteen naar de Amerikaanse president Barack Obama, die later deze maand een bezoek brengt aan Indonesië.

Dulmatin wordt al gezocht sinds de bloedige aanslag op Bali in 2002, waarbij 202 jonge toeristen om het leven kwamen. Hij zou een van de bedenkers van de aanslag zijn, en een van de kaderleden van Jemaah Islamiyah die hun terroristische training nog hebben gekregen in Afghanistan, in de jaren negentig. Na enkele aanslagen zou hij zijn uitgeweken naar de Filipijnen, waar hij onderdook bij de verwante islamitische terreurbeweging van Abu Sayyaf.

Trainingskamp

Nadat leider Noordin M. Top eind 2009 was doodgeschoten, zou Dulmatin naar Indonesië zijn teruggekeerd om de leiding van de terreurbeweging op zich te nemen. Enkele weken geleden ontdekte de politie in de bossen van Atjeh een trainingskamp, waar vijftig zwaarbewapende mannen bivakkeerden.

Veertien terroristen werden gevangen. Die vangst leidde tot enkele arrestaties in Jakarta en West-Java. Die arrestaties brachten de politie vervolgens op het spoor van de terroristen in Tangerang.

De Indonesische politie maakt in Atjeh nog verbeten jacht op zo’n dertig mannen die zich daar verborgen houden. Zij probeert deze nieuwe lichting terroristen onschadelijk te maken voordat president Obama in Jakarta landt. Met een dode Dulmatin is de politie een goed eind op weg. Maar volgens een aantal televisiestations is de kans groot dat de dode Dulmatin níét is.

In dat geval staat Indonesië nog een angstige tijd te wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden