Politie in Kunduz mag toch tegen Taliban vechten

Afghaanse politieagenten die door Nederland in Kunduz worden opgeleid, mogen incidenteel toch vechten tegen Talibanstrijders. Het gaat niet louter om zelfverdedigingsacties, maar ook om gevechtshandelingen om 'de openbare orde te herstellen'. Zo kunnen agenten kortstondig worden ingezet als een hotel in Kunduz onder vuur ligt van zelfmoordterroristen.

Militairen stappen op vliegbasis Eindhoven op het vliegtuig richting Kunduz. © ANP

Dat zegt de politiechef van Kunduz, Samiullah Qatra. Ron Smits, de commandant van de Nederlandse trainingsmissie in Kunduz, bevestigt dit.

Zelfverdediging
In een brief aan de Tweede Kamer heeft het Nederlandse ministerie van Defensie eerder gemeld dat lokale agenten en Nederlandse trainers in Kunduz alleen mogen vechten uit zelfverdediging. Beiden mogen niet actief het gevecht opzoeken door 'militair offensieve acties' uit te voeren. Die afspraak tussen de Nederlandse regering en Afghaanse autoriteiten is op papier vastgelegd.

Het kabinet-Rutte kwam hiermee vooral tegemoet aan bezwaren van oppositiepartij GroenLinks. De partij stemde pas in met de nieuwe trainingsmissie nadat zij de garantie kreeg dat Nederlandse trainers in Kunduz uitsluitend civiele politie opleiden.

In de praktijk kunnen Afghaanse politieagenten na hun training van de Nederlanders echter wel kortstondig worden ingezet voor vechtacties om burgers of collega's te hulp te schieten, zeggen commandant Qatra en zijn Nederlandse collega Smits nu.

Vuurgevecht
Afghaanse politieagenten waren begin augustus in een vuurgevecht verwikkeld met aanslagplegers op een hotel voor buitenlanders in Kunduz-Stad. De kogels vlogen om hun oren, zo was te zien op beelden van een lokale televisiezender. Vier Afghanen kwamen om het leven.

Volgens commandant Ron Smits was dit incident 'geen militair offensieve actie', maar een adequate reactie van Afghaanse agenten na een noodoproep. 'Als in Nederland een roofoverval plaatsvindt waarbij geschoten wordt, rukt het leger ook niet meteen uit, maar gaat de politie erop af', aldus Smits. Het gaat volgens de commandant in zo'n geval om het herstellen van de openbare orde, een politietaak.

Praktisch gevolg van deze definitie van niet-militair optreden is dat een Afghaanse politiechef bij het uitbreken van gevechten in Kunduz niet eerst op een lijst hoeft te controleren welke agenten hij op het incident mag afsturen. De door Nederland getrainde agenten mogen ook meevechten.

Speciale vechteenheid
De politiechef van Kunduz beklemtoont dat het om 'kortstondige niet-geplande gevechtsacties' gaat waarbij zijn agenten nu worden ingezet. 'De politie mag uitrukken en meevechten als terroristen ergens in Kunduz-Stad een aanval plegen', zegt Qatra. 'Maar tegelijk moeten ze een speciale vechteenheid van de politie oproepen om de klus te klaren.' Deze Afghaanse special forces worden opgeleid door Duitsers. Als die speciale vechteenheid is gearriveerd, trekt de 'gewone' politie zich terug en sluit het gebied af om burgers op veilige afstand te houden.

Om te controleren of de Afghaanse politie zich aan de afspraak houdt om niet gepland militair op te treden, wil Nederland een 'tracking systeem' opzetten. Per agent wordt binnenkort een dossier gemaakt waarin gevolgde opleidingen worden vermeld, en wat de agent daarna is gaan doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden