NieuwsHumeyra

Politie houdt tweede verdachte aan in zaak doodgeschoten Humeyra

De politie heeft een tweede verdachte aangehouden in de zaak van Humeyra, het 16-jarige meisje dat dinsdag op haar school in Rotterdam werd doodgeschoten. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Mark Misérus
Op het plein voor de Mevlana Moskee in Rotterdam wordt een gebed gehouden voor de doodgeschoten Humeyra (16).  Beeld Jan Kok | Boomerang Fotografie
Op het plein voor de Mevlana Moskee in Rotterdam wordt een gebed gehouden voor de doodgeschoten Humeyra (16).Beeld Jan Kok | Boomerang Fotografie

Het OM verdenkt hem van betrokkenheid bij de schietpartij, maar wil verder geen details kwijt. De man werd donderdag aangehouden in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Wat zijn relatie is tot de ex-vriend van Humeyra, die al eerder was aangehouden, of tot het meisje, wil het OM in het belang van het onderzoek niet zeggen. Dat de man ‘geen vaste woon- of verblijfplaats’ heeft, betekent volgens het OM dat hij niet staat ingeschreven bij een gemeente.

Kort na de schietpartij werd Bekir E., de 31-jarige ex-vriend van Humeyra, aangehouden in de buurt van haar school in Rotterdam-West. Het OM beschuldigt hem van moord dan wel doodslag. Hij zit in volledige beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Aangifte

Het OM vermoedt dat E. samen met zeker twee anderen met een auto naar Humeya’s school is gereden. In de auto waarmee hij er vandoor ging, vond de politie later een vuurwapen. Het wapen en de auto, een zwarte Opel Signum, zijn in beslag genomen. Of de tweede verdachte met Bekir E. in de auto heeft gezeten, wil het OM niet zeggen.

Uit camerabeelden en getuigenverklaringen blijkt volgens het OM dat de auto dinsdagmiddag rond 13.15 uur de Rotterdamse Essenburgstraat in reed. E. stapte daar uit en liep op Humeyra af. Het meisje rende de school in en belandde in de inpandige fietsenstalling. Medeleerlingen zeggen daar acht schoten te hebben gehoord. Reanimatie door personeel van de school en de hulpdiensten mocht niet meer baten.

Om 14 uur die dag zou Humeyra een afspraak met de recherche hebben. Ze had vorige week voor de tweede keer aangifte gedaan tegen E., die haar en haar zus meerdere keren met de dood zou hebben bedreigd. Daarbij zou ze de politie ook een foto van haar ex-vriend hebben getoond, waarop hij poseert met twee vuurwapens in zijn hand.

Op het plein voor de Mevlana Moskee in Rotterdam wordt de kist met daarin het lichaam van Humeyra gedragen.  Beeld Jan Kok | Boomerang Fotografie
Op het plein voor de Mevlana Moskee in Rotterdam wordt de kist met daarin het lichaam van Humeyra gedragen.Beeld Jan Kok | Boomerang Fotografie

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken hoe de politie en reclassering hebben gehandeld in de aanloop naar het doodschieten van Humeyra. E. had een contactverbod met het meisje, maar hield zich daar volgens medeleerlingen en een neef van haar niet aan. Hij stond onder toezicht van de reclassering sinds augustus, toen hij zes weken celstraf (waarvan drie voorwaardelijk) kreeg opgelegd wegens geweld tegen Humeyra en doodsbedreigingen tegen haar en haar zus. Hij zou niet hebben kunnen verkroppen dat zij de relatie uitmaakte.

Het OM maakte vrijdag bekend dat de politie vanaf eind mei op zoek is geweest naar E. Toen bepaalde de officier van justitie dat hij moest worden aangehouden, omdat hij het contactverbod met Humeyra had overtreden. Dat lukte niet, omdat hij geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Hij was nog steeds niet aangehouden toen op 16 augustus de rechtszaak diende vanwege de aangifte die Humeyra in mei had gedaan.

Stalking en bedreiging

Vorige week dinsdag deed Humeyra voor de tweede keer aangifte, vanwege stalking en bedreiging door haar ex-vriend. De politie had op dat moment nog steeds geen idee waar E. zich ophield. Totdat hij zich dinsdag plotseling meldde in de buurt van haar school.

De politie is op zoek naar mensen die Bekir E. hebben gezien of gesproken in de uren voor de schietpartij. Ook hoopt de politie via tips meer inzicht te krijgen in de route die hij aflegde nadat hij bij wegreed bij Humeyra’s school, het Design College. Het OM is om die reden ook nadrukkelijk op zoek naar camerabeelden die meer duidelijkheid kunnen geven.


Bekir tegen Humeyra en haar oudere zus: ‘Ik maak jullie af, ik ga je doodsteken’

Bekir E., die wordt verdacht van het neerschieten van zijn 16-jarige ex-vriendin Humeyra dinsdag bij het Rotterdamse Designcollege, blijkt al een lange historie met verschillende instanties te hebben. Lees de reconstructie hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden