Politie houdt moeder van 8-jarige Sharleyne, die stierf na een val van een flat, alsnog aan

'Ik ben totaal overrompeld, maar dit is heel goed nieuws. Na meer dan tweeënhalf jaar vechten krijgt mijn kleine meisje haar gerechtigheid.' Zo reageert Victor Remouchamps op de aanhouding van zijn ex-partner op verdenking van moord dan wel doodslag op hun dochter.

Knuffels en bloemen bij de flat waar Sharleyne stierf.Beeld anp

De toen 8-jarige Sharleyne werd in 2015 levenloos aangetroffen onder de flat in Hoogeveen waar zij en haar moeder woonden. De moeder werd door getuigen gezien op de galerij op de tiende verdieping van de flat. De politie hield de vrouw aan, maar liet haar na drie dagen weer vrij wegens gebrek aan bewijs. Later seponeerde het Openbaar Ministerie de zaak tegen haar; onduidelijk bleef of het meisje naar beneden was gevallen, gesprongen of gegooid.

Falende instanties

Sharleynes vader spande een artikel 12-procedure aan een klacht wegens niet vervolgen. Hij is altijd overtuigd geweest van de moeders schuld. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verklaarde de klacht in maart gegrond en dwong het OM de inmiddels 37-jarige moeder alsnog te vervolgen. Daarop is nieuw onderzoek ingesteld onder leiding van een officier van justitie van het Landelijk Parket. Maandag is de moeder aangehouden op verdenking van moord dan wel doodslag. Volgens het OM zijn er nieuwe aanwijzingen voor haar betrokkenheid, waaronder een forensisch onderzoek door een nieuwe deskundige. Details daarover blijven achterwege.

De strafzaak tegen de moeder begint waarschijnlijk volgend jaar. Zij heeft tot dusver gezwegen over wat er in de nacht van 7 op 8 juni 2015 gebeurde. Haar advocaat, Paul van Jaarsveld, wil geen commentaar geven. Hij wil ook niet zeggen of de moeder inmiddels wel een verklaring heeft afgelegd. Het OM wil de vrouw in hechtenis houden. Zij zal waarschijnlijk donderdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Remouchamps heeft ook de gemeente Hoogeveen aansprakelijk gesteld. De inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie toonden zich vorig jaar kritisch over het optreden van gemeentelijke hulpverleners die met het gezin in contact stonden. Ondanks signalen dat het thuis niet veilig was, grepen zij niet in. 'Bij hulpverleners stond het belang van het kind niet voorop.'

De uitkomst van zijn juridische strijd ziet Remouchamps als opstap naar de bescherming van andere kinderen in soortgelijke situaties, waarin jeugdzorg tekortschiet. 'We zullen ons als een beer gaan inzetten voor een effectief jeugdbeschermingssysteem.'

Hier leest u de verslaggeverscolumn terug van Toine Heijmans in Hoogeveen

Er is een meisje doodgegaan in Hoogeveen. Ze lag 's nachts onder aan de flat, buren hoorden haar van tien hoog naar beneden vallen, 'een heel nare plof' - de instanties wisten dat het niet goed ging daar in huis. Eigenlijk wil ik haar naam niet opschrijven, dat doen de drie inspecties ook niet in hun rapport van 34 pagina's over de haperende hulpverlening. Ze melden niet eens de plaats waar het gebeurde. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden