Politie houdt Keith Bakker aan om misbruik

De verslavingsdeskundige Keith Bakker is vanmorgen aangehouden in Amsterdam. Dat bevestigde zijn advocaat Bram Moszkowicz. Bakker kwam onlangs in opspraak nadat voormalige cliënten hem hadden beschuldigd van seksueel misbruik.

Keith Bakker Beeld anp

De antiverslavingstherapeut, zelf ooit verslaafd aan drank en drugs, meldde zich volgens afspraak samen met zijn advocaat bij de politie, die hem vervolgens direct aanhield.

In januari dit jaar werden er minimaal zes aangiftes gedaan door voormalige vrouwelijke cliënten van Bakker. Ze beschuldigen hem ervan hen seksueel te hebben misbruikt tijdens een therapeutische relatie. Ook zou Bakker in hun bijzijn langs pornokanalen hebben gezapt, toen de meisjes bij hem overnachtten.

De verslavingsdeskundige heeft deze aantijgingen van de hand gewezen. Volgens een politiewoordvoerder wordt Bakker sinds zijn aanhouding verhoord door de zedenpolitie. Dit gebeurt op het hoofdbureau in Amsterdam. Volgens de woordvoerder van de politie blijft Bakker voorlopig vastzitten.

Beschuldigingen
Een voormalige collega van Bakker, therapeut Steven Noel-Hill, vertelde afgelopen december aan de Volkskrant dat Bakker met meerdere cliëntes seksueel contact heeft gehad. Dat was de eerste keer dat een betrokkene zich onder eigen naam uitsprak over de beschuldigingen.

Voormalige cliënten van Bakker vertelden de afgelopen maanden hun verhaal anoniem aan verschillende media. Afgelopen december vertelde één van hen aan de Volkskrant: 'Vijf dagen later hadden we opnieuw een afspraak. Toen ik aan het eind van de avond vertrok, zei hij: kom eens bij me en leg je hoofd op mijn schouder. Dat heb ik gedaan en toen begon hij me te zoenen. Ook heeft hij aan mijn borsten gezeten. Daar raakte ik volkomen van in de war.'

Televisieserie
De commotie was in december vorig jaar voor de NCRV reden om de al opgenomen derde serie van Bakkers tv-programma Family Matters niet uit te zenden. Zijn kliniek ging begin dit jaar failliet.

Pauw en Witteman
Gisteravond schoof Bakker aan in het programma Pauw en Witteman om zijn verhaal te doen. 'Ik heb nog nooit een seksuele relatie gehad met een cliënt', zei hij. Bakker zei ook dat hij geen therapeut is, en daarom ook geen therapeutische relatie aangaat met patiënten.

Bakker denkt dat voormalige cliënten en collega's hem 'kapot willen maken', maar dat hij 'als het moet lachend de gevangenis in gaat'. Hij zei verder niet mensen te hebben 'misbruikt', maar wel zijn macht te gebruiken om zijn patiënten te helpen. 'Ik heb zin om naar de rechter te gaan, om mijn verhaal te doen', aldus Bakker.

Junk
Bakker (1960) groeide op in het Amerikaanse Connecticut. Bakker kwam in 1985 als toerist naar Amsterdam, waar hij zijn eerste shot heroïne nam. Daarna volgde het leven van een junk: slapen onder de bruggen, bedelen om geld en eten zoeken in vuilnisbakken. Ook liep hij een hiv-infectie op door een besmette naald.

Enkele jaren later bekeerde Bakker zich tot het geloof. Hij trouwde en werd manager in de muziekindustrie. In 1996 viel hij echter terug in zijn drugsverslaving. Twee jaar later nam hij een overdosis en kreeg een hartaanval. Bakker ging daarop in therapie, waardoor hij afkickte.

In 2004 opende hij Smith & Jones, uit onvrede met de bestaande afkickcentra. Hij richtte zich hierbij niet op straatjunks, maar op 'normale' mensen met een verslaving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.