nieuwsinvallen
Politie houdt bij grote actie verdachten aan van aanslag op De Telegraaf
De politie heeft maandagochtend tijdens een grote actie twaalf verdachten opgepakt in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Een deel van hen was mogelijk betrokken bij de aanslag op het pand van De Telegraaf in Amsterdam. Daarnaast doorzocht de politie 25 woningen en loodsen en werden auto’s, motoren en geld in beslag genomen.
Op de vroege ochtend van 26 juni 2018 reed een man een Volkswagen Caddy door de glazen pui van het TMG-gebouw aan de Basisweg, vervolgens stak hij de wagen in brand met een jerrycan vol benzine. Niemand raakte gewond, de gevel van het kantoorpand raakte wel zwaar beschadigd.
‘De aanval op De Telegraaf was geen toevalstreffer. Het was een bewuste keuze om het vrije woord aan te vallen’, zegt de Amsterdamse recherchechef Olivier Dutilh. ‘Dat kwam heel erg bij ons binnen.’ Volgens hem hebben het Openbaar Ministerie en de politie daarom alles op alles gezet om de daders te pakken. Het onderzoek werd bemoeilijkt doordat de brand veel sporen heeft uitgewist.
De Volkswagen Caddy was eerder gestolen in Amsterdam. Een eveneens gestolen Audi RS5 die als vluchtauto was gebruikt, werd een dag later uitgebrand gevonden bij een oprit naar de A10. ‘Maar onder meer dankzij forensische, tactische digitale opsporing zijn we toch bij een groep verdachten uitgekomen.’
Ram- en plofkraken
Zes van de twaalf aangehouden verdachten zouden betrokken zijn geweest bij de aanslag op het kantoorpand van De Telegraaf. Een van hen is de vermoedelijke dader, de anderen zouden hebben geholpen bij de voorbereidingen en de vlucht. De andere zes verdachten behoren tot een bende die zich bezighoudt met het stelen en helen van snelle voertuigen die gebruikt worden voor onder meer liquidaties en ram- en plofkraken. ‘De politieactie van maandag komt voort uit twee parallelle onderzoeken, waarvan eentje door de Landelijke Eenheid werd verricht, die een relatie met elkaar bleken te hebben’, aldus Dutilh.
De aanval op De Telegraaf bracht afgelopen zomer veel opschudding teweeg. Een paar dagen eerder was ook al een raket afgevuurd op het pand van weekblad Panorama. De Amsterdamse interim-burgemeester Jozias van Aartsen noemde het een ‘aanslag op de steunpilaar van de democratie’. Premier Mark Rutte noemde de aanslag ‘een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie’.
Liquidaties
Vorige maand werd al bekend dat politie en het Openbaar Ministerie er ernstig rekening mee houden dat de voortvluchtige crimineel Ridouan T. achter de aanslag zit. Hij zou de mogelijke opdrachtgever zijn. Dutilh: ‘Dat is een uiterst realistisch scenario.’ Kort voor de aanslag op De Telegraaf had de krant een groot verhaal over Ridouan T. gepubliceerd. De groep rond drugsmiljonair T. wordt in verband gebracht met een reeks liquidaties. De 41-jarige T. staat op de internationale opsporingslijst.
Vermoed wordt dat T. ook achter de moord op Redouan B. zit. De broer van kroongetuige Nabil B. werd in maart vorig jaar doodgeschoten op zijn werk. Mogelijk was het motief wraak. Een week eerder was bekend geworden dat kroongetuige Nabil B. belastende verklaringen had afgelegd over Ridouan T. De broer van de kroongetuige was een succesvol ondernemer en had niets te maken met het criminele leven van zijn broer Nabil B.